Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationale samenwerking wil nieuw certificaat voor CEA-gekweekte producten ontwikkelen

De lidmaatschapsprogramma's van FarmTech Society en GlobalGAP hebben gemeenschappelijke kenmerken en hebben een nieuwe open samenwerking geïnspireerd. Hiermee willen de bedrijven een certificering ontwikkelen en implementeren die specifiek gericht is op  nieuwe bedekte hightech teeltsystemen met natuurlijk en kunstlicht.

De samenwerking staat open voor alle belanghebbenden binnen de sector, klein en groot, om een uitgebreid nieuw certificaat voor innovatieve productiesystemen te helpen bevorderen.

Nieuwe standaarden nodig voor innovatieve CEA-systemen

De samenwerkingspartners hebben vastgesteld dat alle belanghebbenden die actief zijn in de gecontroleerde teelt (Controlled Environment Agriculture, CEA) een werkgroep op preconcurrentieel niveau moeten vormen om kritieke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, het vertrouwen van de consument en de voedselzekerheid waarmee de sector wordt geconfronteerd. De samenwerking zal best-practice standaarden ontwikkelen voor het certificeringsproces, waarbij de noodzaak wordt erkend van een multidisciplinaire/multi-stakeholder benadering bij het ontwikkelen van een certificaat, door en voor belanghebbenden uit de sector die interesse hebben in CEA.

De samenwerking zal de bestaande gevestigde basis van het GlobalGAP Integrated Farm Assurance (IFA)-proces versterken door criteria voor nieuwe technologieën en teeltmethoden toe te voegen, dynamische toepassingen voor de verzameling van gegevens in te voeren en zich aan te passen aan het potentieel van het digitale tijdperk, waardoor toekomstige opties geldig blijven.

Het belangrijkste doel van het GlobalGAP herzieningsproces is het creëren van een standaard die rekening houdt met de praktijken van de telers en de risico's die zich voordoen. De unieke uitdagingen van vertical farming of, meer in het algemeen, van gewassen die in een gecontroleerde omgeving worden geteeld, zullen worden aangepakt om een passende gebruikerservaring te garanderen. Daarnaast zal de groep zich richten op het implementeren van realtime monitoring en gegevensgestuurde oplossingen om het certificeringsproces te vergemakkelijken, waardoor transparantie en traceerbaarheid mogelijk worden.

Rekening houdend met de grenzen van de technologie door de dialoog aan te gaan met telers, de detailhandel, innovators en bewezen experts in de toeleveringsketen, zal de certificatiedoelstelling de voordelen van de eindproducten vergroten en ze in de markt differentiëren.

De ontwikkeling van dit plan zal drie mijlpalen bevatten: De eerste fase "open oproep tot de verzameling van ontwerpen en informatie" wordt gestart met een persconferentie op de Fruit Logistica 2020 op 6 februari 2020. De tweede fase begint in juni 2020 met de afsluiting van de openbare raadplegingen met meerdere partners en uitgebreide internationale bijeenkomsten met belanghebbenden. De derde fase staat gepland voor het najaar van 2020 met proefprojecten in belangrijke toeleveringsketens, gevolgd door een marktbrede intercollegiale toetsing en invoering in 2021.

Voor meer informatie:

www.globalgap.org
www.farmtechsociety.org
www.ukuat.org
www.integar.de

Publicatiedatum: