Automatisch tomatenplanten sorteren en een streng hygiëne beleid: gaat dat wel samen?

Recent heeft Vreugdenhil Young Plants twee compleet nieuwe sorteerlijnen (MaxSorter) van TTA laten installeren. Met behulp van de MaxSorter worden de zaailingen van de tomatenplanten automatisch gesorteerd in vier sorteringen en afkeur, waarbij de plantgrijpers automatisch worden gedesinfecteerd.

Met deze investering zet Vreugdenhil Young Plants weer een stap verder wat betreft de hygiëne van het opkweekproces. Sinds 2011 is het bedrijf GSPP (Good Seed and Plant Practices) gecertificeerd. Dit proces is via risico analyse GSPP geborgd door desinfectiestappen met de grijpers.


Bekijk hier de video met de MaxSorter in actie bij Vreugdenhil.

Alle grijpers gedesinfecteerd 
Cock Groenendaal (Operationeel Manager Vreugdenhil Young Plants) legt uit: “In de opkweek van jonge groenteplanten hanteren we een heel strikt hygiëne protocol. Door alle virussen en bacteriën die we van buitenaf kunnen krijgen, worden we geacht om steeds strakker te werken qua hygiëne.

Vanuit het zaad wordt al gecontroleerd wat er binnenkomt, of het plantenpaspoort correct is en of het GSPP zaden zijn. Wat we graag willen is dat alle grijpers ook gedesinfecteerd worden, omdat die de planten aanraken. Dat is voor ons een heel belangrijk onderdeel waarom we voor deze machines hebben gekozen.”

Automatisch
Bij TTA merken ze een duidelijke stijging van de aanvragen naar automatische desinfectie van plantgrijpers. Geert Maris (General Sales Manager, TTA): "Niet alleen bij sorteermachines voor zaailingen van groenteplanten, zachtfruit en bloemen, maar ook bij normale plantmachines. Alle planten die gekweekt worden komen of door de sorteermachine, of door de plantmachine.

De MaxSorter biedt de mogelijkheid om verspreiding van bacteriën en virussen op een actieve manier tegen te gaan. Het desinfectiesysteem bestaat uit twee waterbakken, één met een verwarmingselement en één zonder om de plantgrijpers te koelen. De klant kan vooraf bepalen met welke temperatuur de planten gedesinfecteerd moeten worden. De interval, ontsmettings- en koelingstijd kan door de klant ingesteld worden.”

IPM Essen
De introductie van de nieuw ontwikkelde MaxSorter vindt deze week plaats op IPM in Essen. "De MaxSorter is met name geschikt voor planten die tijdens het sorteren weer teruggeplaatst worden in dezelfde maat tray, zoals groenteplanten, lisianthus en cyclamen. De MaxSorter maakt gebruikt van direct aangedreven magneetmotoren. Dit maakt het mogelijk om de planten zeer nauwkeurig en met een hoge capaciteit te sorteren", besluit Geert.

TTA is de IPM in Essen te vinden in hal GA, stand GA-10.

Vreugdenhil Young Plants is te vinden in hal 8, stand 8A21.

Voor meer informatie:
TTA BV
www.tta.eu 
info@tta.eu Vreugdenhil Young Plants
www.vreugdenhilyoungplants.nl
info@vreugdenhilyoungplants.com  
  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven