Biologische ozonbehandelingen winnen terrein

“Een gezonde kas kan eenvoudig en goedkoop”

Biologische ozonbehandelingen winnen terrein in Spanje omdat ze veilig en onschadelijk zijn, maar ook vanwege de grote vraag naar biologische of zero residu groenten en fruit. “Ozon is een effectief natuurlijk desinfectiemiddel dat bestaat uit drie zuurstofatomen. Het belangrijkste voordeel in de tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie is dat het ontbindt in zuurstof eenmaal het zijn werk heeft gedaan zonder enig chemisch residu achter te laten, noch in de installatie, noch in het voedingsproduct”, zegt Jaume Sevilla Monsalve, manager van Mizono, officiële verdeler van ASP Asepsia-producten.

Mizono heeft naar eigen zeggen als eerste een systeem bedacht waarbij water en ozon gemengd worden met een homogeen en stabiel resultaat. “Samen met ASP Asepsia hebben we een onderdeel bedacht dat ozon en water langer stabiel houdt dan normaal. Maar we zetten ons onderzoek nog verder om ervoor te zorgen dat de homogene suspensie tot wel twee uur kan standhouden. Het gaat om een innovatieve methode”, zegt de manager.

Desinfecterend effect
“De behandeling met water en ozon heeft een desinfecterend effect met een ozonisatie-graad van minimaal 700 deeltjes per miljoen, maar dat kan oplopen tot 1.000. De toepassing op de gewassen kan via bladbehandeling of door druppelirrigatie met een oplossing. Bovendien verlaagt met de toepassing door middel van irrigatie de bacteriële belasting van de grond, worden de wortels gezuiverd en groeien er meer micro-wortels zodat de plant dus ook meer voedingsstoffen opneemt”, legt Jaume uit.

Minder middelengebruik
De ASP Asepsia ozon tool is volgens de ontwikkelaars doeltreffend tegen plagen met besmetting via de lucht zoals meeldauw maar kan ook ziektes uitroeien zoals Phytophtora, Fusarium, Pythium, Rhizoctonia, Mycosphaerella, Botrytis, Sclerotinia, valse meeldauw, Alternaria, enz.

“Voor de kasteelt is het een goedkope oplossing vanwege de besparing op fungiciden. Daarom is de ozon tool van ASP populair in de AGF-sector en kan het op ruime belangstelling rekenen van Spaanse en Europese telers en handelaars. Voor de fruitbomen is het voordeel minder uitgesproken omdat daar met langere cycli gewerkt wordt. In kassen met 3 jaarlijkse oogsten is het resultaat onmiddellijk zichtbaar”, vertelt Jaume Sevilla.

Het bedrijf verhuurt materiaal zodat de teler zich kan vergewissen van de doeltreffendheid alvorens te investeren. “Uiteindelijk is de investering niet zo hoog. Met een investering van € 6.000 tot € 15.000 kan de teler zorgen voor een kwaliteitsinjectie, opbrengstverhoging en een eindproduct met minder chemisch residuen”, zegt Jaume.

Er is niet alleen Spaanse belangstelling voor de methode, ook landen als Frankrijk, Italië en Marokko investeren in apparatuur om ozon aan te brengen.

Mizono is een adviesbureau met meer dan 20 jaar ervaring en gespecialiseerd in de installatie van ozonapparatuur met zero residu.

ASP Asepsia is een Spaans bedrijf dat ozondiensten aanbiedt en een fabrikant van ozongeneratoren. Het bedrijf beschikt over alle Europese vergunningen voor de commercialisering van ozon als biocide. Recent heeft het ook de certificering behaald als bio-input voor het product Ozono Eco.

Voor meer informatie:
Jaume Sevilla Monsalve (manager)
Mizono
Tel: +34 96 349 25 56 (Spanje)
jaume@mizono.es
www.mizono.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven