Korting van 10% op pensioen van Bfp AVH

“Nog één jaar van je pensioen verwijderd en dan word je er 10 procent op gekort”

Tholen – Op 27 november viel bij leden van het pensioenfonds Bfp AVH een brief op de mat met de mededeling dat het alle pensioenen wil gaan onderbrengen bij pensioenfonds PGB. Daarnaast deed het pensioenfonds voor de AGF-sector nog de mededeling dat het moet korten op de pensioenen van de deelnemers, waarschijnlijk met een percentage van 10% aan het eind van 2019, wat meer is dan de eerder aangekondigde korting van 5,5% zoals in het jaarverslag 2018 staat te lezen.

Hans Bek

“Die aankondiging kwam wel even rauw op mijn dak vallen,” vertelt Hans Bek, sinds zijn 23ste werkzaam in de AGF-sector en nog iets meer dan een jaar van zijn pensioen verwijderd. “Heel je leven ben je bezig geweest met het opbouwen van je pensioen en dan krijg je dit opeens. In een warm land zou ik hier nog prima van kunnen leven maar in Nederland wordt alles alleen maar duurder en ga ik er op achteruit in mijn pensioen.”

De korting is volgens AVH noodzakelijk om de dekkingsgraad tussen AVH en PGB te overbruggen. De dekkingsgraad van beide pensioenfondsen is respectievelijk 94,6% en 107,1% (op basis van cijfers uit Q2 2019). De leden van PGB mogen bij het onderbrengen van de pensioenen van AVH niet de dupe worden. Toch valt de korting niet te rijmen bij de meeste leden in verband met de eerdere aankondiging van de regering dat pensioenfondsen die een minimale dekkingsgraad van 90% hebben niet gedwongen moeten korten op de pensioenen. AVH voldoet op het eerste gezicht aan de gestelde criteria en toch moet het gaan korten op de pensioenen in 2020. Dat komt omdat AVH niet binnen de gestelde vijf jaar financieel gezond kan zijn. In het jaarverslag 2018 denkt het fonds pas in 2027 terug op de rit te zijn.

Zelf somt het pensioenfonds een drietal punten op waarom ze nu gedwongen worden de pensioenen te korten: lage rente, langere leeftijdsverwachting en dus langere uitbetaling en strengere regels vanuit de overheid. De laatste stelling, meer regels en expertise bij de pensioenfondsen, nekte ook al het eerdere pensioenfonds van de Sligro food group dat het met een dekkingsgraad van 107% nog helemaal zo slecht niet deed en haar pensioenpot moest onderbrengen bij een Algemeen Pensioenfonds. Daarnaast kondigde Robeco als fiduciair beheerder van het pensioenfonds medio 2019 aan dat het stopte met deze dienstverlening en moest AVH op zoek naar een nieuwe beheerder.

“Eén ding weet ik zeker,” besluit Hans. “Als ik straks mijn pensioen krijg verdwijnt dat in een oude sok. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen vertrouw ik niet meer. In Frankrijk gaan ze nog de barricaden op voor een beter pensioen. In Nederland zouden we dat ook eens moeten doen. Het wordt allemaal duurder tegenwoordig en we pikken het allemaal maar.”

Het is nog niet duidelijk of de pensioenen van AVH worden ondergebracht bij PGB aan het eind van dit jaar. De pensioenskorting van 10% lijkt wel een zekerheid te zijn. AVH was alleen schriftelijk bereikbaar voor commentaar.

Bron: NRC, NOS, Amweb, Bpf AVH

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.