Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stijging valt lager uit dan die voor boeren

Nederlandse tuinders gaan 3,6% meer waterschapsbelasting betalen in 2020

Tholen - De waterschapsbelasting in Nederland neemt in 2020 flink toe. Boeren kunnen een stijging van de belasting met 6% tegemoet zien. Voor de glastuinbouw ligt dat percentage met 3,6% gemiddeld een stuk lager. Een stijging die overeenkomt met de gemiddelde lastenstijging voor de meeste andere huishoudens en bedrijven.

Wat het bedrag is dat elke afzonderlijke teler op rond 1 maart 2020 de mat ziet verschijnen, verschilt vervolgens nog wel per waterschap, omdat 'geen gebied hetzelfde is.' Daartoe zal door alle 21 waterschappen ook nog een definitief besluit over de uiteindelijke belastingtarieven volgen.

Glastuinder komt er beter vanaf dan boer
Dat de stijging voor glastuinbouwers lager uitvalt, komt omdat 'glastuinbouw', in de zin van 'kassen' wordt belast met de watersysteemheffing voor gebouwde objecten, legt Saskia van Amerongen van de Unie van Waterschappen (UVW) uit in aanvulling op berichten in de media over de verhoging van de belasting.

"Met agrariërs wordt in de berichtgeving op de eigenaren van onbebouwde gronden gedoeld (denk aan veeteelt en akkerbouw), die met de watersysteemheffing voor onbebouwde gronden worden belast." Die stijging is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Die stelde dat de belasting die wordt geheven over de wegen en de bermen niet alleen voor rekening mag komen voor de wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies 

Investeringen in gevolgen klimaatveranderingen en verbeteren waterkwaliteit
De Unie van Waterschappen legde traditiegetrouw alle cijfers van de afzonderlijke waterschappen naast elkaar. De stijging is nodig volgens de UVW omdat meer dan in voorgaande jaren geïnvesteerd gaat worden om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.  

Ook in waterkwaliteit wordt geïnvesteerd. De waterschappen zien dat de waterkwaliteit in Nederland op zich wel verbetert, maar dat dit langzaam gaat en ook dat 'we er nog niet zijn'. In het water treffen de waterschappen nog geregeld meer gewasbeschermingsmiddelen, mest- en chemische stoffen aan dan de wettelijke normen toestaan. Met onder meer een droneboot worden lozende telers, overigens niet de enige vervuilers, extra in de gaten gehouden. 

Voor meer informatie:
Unie van Waterschappen
www.uvw.nl