Reis mee met de verhalen van Martin Frankort

Tholen - In de agenda, die hij naar eigen zeggen tegenwoordig gelukkig zelf kan invullen, zijn grote delen gereserveerd voor twee passies: reizen en Stichting KidzBase. Dat kan omdat Martin Frankort de activiteiten voor een andere passie, handelshuis Frankort & Koning, 10 jaar geleden sterk afbouwde.

Martin heeft nu zijn twee nieuwe passies bijeengebracht in één boek. Daarin reis je al lezend mee met zijn avonturen die hij op heel de wereld beleeft. “En tegelijkertijd steun je KidzBase, een Venlose organisatie die kleur geeft aan het leven van beschadigde kinderen in de regio”, vertelt Martin. Hij heeft een innige band met die kinderen, zo blijkt als je je iets in het leven van Martin verdiept.

Dat is niet moeilijk want Martin is een open boek. Zowel door zijn ongepolijste reisverslagen als over zijn eenzame jeugd. Martin: “Ik heb als kind weinig warmte gekend en me altijd erg eenzaam gevoeld. In Chili bezocht ik in 1995 verschillende projecten van een Nederlandse congregatie, waarvan de broeders in de armste wijken kinderen een beter leven proberen te geven. Dat heeft me op onvoorstelbare wijze geraakt, maar pas 20 jaar later besefte ik het verband met mijn eigen jeugd. Op advies van mijn eigen dochters heb ik toen KidzBase opgericht, zodat ik direct zelf betrokken kan zijn bij het ondersteunen van beschadigde kinderen.”

Als hij aan hen denkt komen de tranen. “Ik heb zelf lang niet zo’n slechte jeugd gehad als hen. Ik ben zorgzaam, maar met relatief weinig liefde opgevoed. Daardoor ken ik hun eenzaamheid. Pas toen ik op mijn 18e mijn vrouw Jenny leerde kennen, ervoer ik wat huiselijke gezelligheid was. Iets wat voor zo’n 200 kinderen in Noord- en Midden-Limburg onbekend is. Deze kinderen kunnen thuis niet veilig opgroeien en zijn uit huis geplaatst vanwege een verstoorde thuissituatie waarin sprake was van huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing en/of verslavingsproblematieken van ouders.

De kinderen groeien daarom op in een woongroep of gezinshuis. In hun jonge leven hebben ze al veel meegemaakt en de veilige en stabiele basis vanuit thuis die elk kind verdient en nodig heeft, ontbreekt. Ze hebben weinig tot geen contact met hun ouders/familie en ook broertjes en zusjes wonen vaak verspreid. Ze kampen met hechtingsstoornissen, verlatingsangst en voelen zich vaak eenzaam en ongezien.

KidzBase probeert door kleinschalige projecten kleur te geven aan hun leven. Door hun zelfredzaamheid te vergroten door bijvoorbeeld een fiets of kookworkshop. Hun welzijn te verbeteren door kleding te kopen of een kappersbezoek en door het creëren van fijne herinneringen, met Sinterklaas cadeaus, uitjes organiseren en kinderkamers opknappen zodat de kinderen een gezellige eigen veilige plek hebben,  én een off-road dag.”

Bij dat laatste zijn we weer bij Martin zelf aangeland en zijn ‘guilty pleasure’: met de landrover de ongebaande paden betreden. “Met terreinwagens door Afrika en Europa. Met een klein team vrienden op onbekend terrein door de wildernis. Dan heb je kameraadschap en vertrouwen nodig. Zonder elkaar ben je niets. Ken je die tv-serie De gevaarlijkste wegen van de wereld? Het is een toertocht bij wat wij soms meemaken.”

En daarbij komen we tot het boek. Daarin neemt Martin de lezer mee op onder andere avontuurlijke trips in Afrika, Vietnam, Japan en Amerika maar ook beschouwingen met zijn kleindochter Miss Duracell en het veranderende Ibiza. “Alles wat ik opschrijf, klopt voor 95 procent en die andere 5 procent zou kunnen kloppen. Iedereen in het boek is ook op de hoogte van de inhoud. Het zijn mijn waarnemingen en interpretatie die ik omschrijf met een knipoog.”

De verhalen waren ooit bedoeld om zijn dochters, die inmiddels zelfstandig waren, op de hoogte te houden van de belevenissen van hun ouders. Kennelijk sloeg dat aan want in de loop der jaren breidde het lezerspubliek zich uit. “Ik kreeg vaak te horen dat de verhalen hen aanspraken en dat ik er iets mee moest doen. Zo is het boek er gekomen, waarvan de netto opbrengsten geheel voor KidzBase zullen zijn”, besluit Martin.

Hoewel hij niet actief handelt in AGF, ziet hij wel handel voor zijn boek. “Al is het alleen maar om het goede doel te steunen. We zien steeds vaker mensen die iets kunnen missen, handelen volgens het motto ‘geven is het nieuwe hebben’. Dit boek Reisverslagen en beschouwingen met een knipoog – Op pad met Marting Frankort à 24,50 euro is dus wellicht een leuk Kerst- en of relatiegeschenk. Het is te vinden via de website van KidzBase.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 10, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
www.kidzbase.com 
martin@frankortbeheer.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven