Als eerste Nederlander heeft Simon N. Groot (84) vannacht in Iowa de World Food Prize in ontvangst mogen nemen. De prijs, die dit jaar voor de 34e keer werd uitgereikt, ging naar veredelaar Groot vanwege zijn succesvolle inzet om miljoenen kleine boeren in meer dan 60 landen een beter economisch perspectief te bieden. Door de lokale kleinschalige teelt van groenten belangrijk te verbeteren bereikte hij met zijn bedrijf East-West Seed niet alleen een inkomensverhoging voor kleine boeren, maar zorgde hij er ook voor dat miljoenen consumenten konden profiteren van betere toegang tot groenten voor een gezondere voeding met meer nutriënten.

Simon N. Groot neemt de World Food Prize in ontvangst. Ook te zien in deze video.

De toekenning van de Wereldvoedselprijs, ook wel de ‘Nobelprijs voor Voeding en Landbouw’ genoemd, werd op 10 juni al aangekondigd door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Mike Pompeo. Gisteravond werd de prijs, waaraan een geldbedrag verbonden is van 250.000 dollar, overhandigd aan Simon Groot tijdens het Norman E. Borlaug International Symposium (Burlaug Dialogue) in Des Moines, Iowa. Hier spreken 1200 deskundigen uit meer dan 65 landen met elkaar over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, -beschikbaarheid en voeding. Via de Borlaug Dialogue helpt de World Food Prize Foundation allianties te creëren in de strijd tegen wereldhonger en ondervoeding. 

Wat Simon Groot zelf vindt van deze prijs en vooral van de aandacht die de groentesector hiermee krijgt, vertelt hij in onderstaande video:

Het thema van het Borlaug International Symposium voor dit jaar, "Pax Agricultura: Peace Through Agriculture", gaat in op de steeds nauwer verbonden ontwikkelingen op het gebied van voedselzekerheid, conflict en ontwikkeling. Met onderwerpen variërend van religie, diplomatie en klimaat tot wetenschappelijke innovatie en ondernemerschap, biedt de Dialogue de gelegenheid om de balans op te maken van de huidige stand van zaken in de wereldwijde landbouw en voedselveiligheid. 

Simon N. Groot in 'Hall of Laureates' in Des Moines  

Een van de gastsprekers tijdens dit symposium was Prof. dr. Ir.  Louise O. Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University and Research. Zij sprak onder meer over het onderwerp "Getting to Zero Hunger: Research for Resiliency". Over de toekenning van de prijs aan Simon Groot zegt zij: "Ik ben er trots op dat we met ons wetenschappelijk onderzoek ook hebben kunnen bijdragen aan het grote succes van de tropische groenteteelt. Samenwerking tussen alle partijen is de kracht van de Nederlandse aanpak. Nobelprijswinnaar Norman Borlaug zou de overtuiging van Simon Groot hebben gedeeld dat voedselzekerheid niet alleen gaat over calorieën, maar ook over nutriënten die in goede groenten zitten, zoals vitaminen en mineralen.”

Felicitaties van Prins Constantijn

Wereldvoedselprijs
De World Food Prize is de belangrijkste internationale onderscheiding voor die mensen die bijzondere prestaties hebben geleverd om de kwaliteit, hoeveelheid of beschikbaarheid van voedsel in de wereld te verbeteren. De prijs werd in 1986 opgericht door Dr. Norman E. Borlaug, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede van 1970. Sindsdien heeft de Wereldvoedselprijs 49 uitmuntende personen geëerd die wereldwijd belangrijke bijdragen hebben geleverd. 

East-West Seed
East-West Seed, het bedrijf dat werd opgericht door Simon Groot, is marktleider op het gebied van tropische groentezaden in Azië en groeit snel in Afrika en Latijns-Amerika. Het familiebedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en verbetering van tropische groenterassen in Zuidoost-Azië en andere tropische landen. East-West Seed is ontstaan in Nederland ('West') en heeft zijn wortels in de Nederlandse 'SeedValley'. Het hoofdkantoor bevindt zich nu in Bangkok, Thailand. 

Voor meer informatie:
East-West Seed
No. 50/1 Moo 2, Sainoi-Bang Bua
Thong Rd, Amphur Sainoi, Nonthaburi
11150, THAILAND
T: +66 (02) 831 7700
F: +66 (02) 923 7794
inter@eastwestseed.com
www.eastwestseed.com