Verlenging voor Spodoptera frugiperda per 1 oktober 2019

EU Noodmaatregelen Spodoptera frugiperda en ToBRFV

De Europese Commissie heeft noodmaatregelen opgesteld om de introductie en verspreiding in de EU van Spodoptera frugiperda en het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) te voorkomen. Voor Spodoptera frugiperda betreft het een verlenging en uitbreiding per 1 oktober 2019 van reeds bestaande noodmaatregelen. De noodmaatregelen voor ToBRFV zijn nieuw en worden per 1 november van kracht.

Spodoptera frugiperda
Sinds 1 juni 2018 gelden voor 6 producten met herkomst Afrika, Noord- en Zuid-Amerika noodmaatregelen i.v.m. Spodoptera frugiperda (“mall armyworm”). Deze producten zijn: Capsicum L.  (paprika, peper), Momordica L. (bitter meloen), Solanum aethiopicum L. (“kerst aubergine”, siervrucht), Solanum macrocarpon L. (“Afrikaanse aubergine”), Solanum melongena L. (aubergine) en Zea mays L. (maïs).

Gezien de snelle verspreiding van Spodoptera frugiperda over Afrika en Azië is in Brussel besloten tot verlenging en uitbreiding van deze noodmaatregelen.

Het volgende besluit is genomen:

  • de bestaande noodmaatregelen zijn verlengd t/m 30 juni 2021;
  • de herkomsten zijn uitgebreid naar alle derde landen (m.u.v. Zwitserland);
  • de ingangsdatum is 1 oktober 2019.

Dit betekent dat alle derde landen (m.u.v. Zwitserland) per 1 oktober a.s. moeten voldoen aan de noodmaatregelen. De betreffende producten kunnen vanaf deze datum alleen nog naar de EU geëxporteerd worden, indien zij voorzien zijn van een fytosanitair certificaat met de verplichte bijschrijvingen.

De NVWA heeft een overgangstermijn tot 1 november 2019 bepaald. Tot 31 oktober ontbreken de verplichte bijschrijvingen. Fytosanitaire certificaten die zijn afgegeven op of na 1 november 2019 moeten de verplichte bijschrijvingen bevatten. Is dit niet het geval? Dan wordt de zending geblokkeerd en dient u een vervangend certificaat aan te leveren.

Voor de volledigheid: voor de herkomsten Afrika en Noord- en Zuid-Amerika verandert er niets. Voor deze herkomsten waren de noodmaatregelen reeds van toepassing (wel zijn ze verlengd t/m 30 juni 2021).

ToBRFV
De Europese Commissie heeft noodmaatregelen opgesteld om de introductie en verspreiding in de EU van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) te voorkomen. Dit virus krijgt met ingang van 1 november 2019 de Q-status. Er gelden dan voor tomaat, paprika en peper maatregelen voor zaden en jonge planten en teelt van vruchten voor consumptie.

Zaad van paprika en peper (Capsicum annuum) wordt plantenpaspoortplichtig. Er bestond al een plantenpaspoortplicht voor zaad van tomaat (Solanum lycopersicum) en voor jonge planten van tomaat, paprika en peper.

Bij import in de EU van vruchten van tomaten, paprika’s en pepers zal tijdens inspecties gecontroleerd gaan worden op symptomen van het virus. Bij aantreffen daarvan wordt de betreffende partij geblokkeerd en een monster ingestuurd voor diagnostiek, volgens de gebruikelijke procedure bij import.

De noodmaatregelen gelden tot 31 maart 2022.

Voor meer informatie:
KCB
kcb.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven