Peter Aarts, Groentekwekerij 't Bleekerven over Gotja:

"Een ras dat zo sterk is tegen bontvirus en Mycos nog niet eerder gezien"

Aan het eind van het seizoen kan een teler een ras pas echt goed beoordelen. Voor Peter Aarts, eigenaar en teeltmanager van Groentekwekerij 't Bleekerven, ligt dat einde voor de komkommerteelt half september. Daarna gaan de herfsttomaten de kas in het Noord-Brabantse Heusden in. In het slot van een driedelige serie over komkommerras Gotja is de conclusie: "Als Gotja toegelaten blijft op de Belgische veiling, ga ik dit ras volgend jaar zeker weer telen."

Peter: "Als ik terugkijk, kan ik concluderen dat Gotja een niet-selectief ras is, dat veel komkommers erop houdt. Natuurlijk had ook Gotja last van de extreme weersomstandigheden deze zomer. Net als andere rassen gaf Gotja in die hitte wat meer Klasse II komkommers. Maar dit ras blijft productief."

Sturen op kleur
Peter vervolgt: ‘De les die we hebben geleerd, is dat we aan het einde van de teelt – als het gewas vermoeid raakt – goed moeten sturen op de kleur. De EC moet voldoende hoog blijven voor een goede kleur.

Omdat Gotja niet selectief is, hangen er aan het einde van de teelt 10 komkommers aan de plant, die allemaal gelijktijdig uitdikken. Als je niet oppast, gaat dat ten koste van de kleur. Maar dat geldt voor elk komkommerras; dat heeft vooral te maken met de teeltduur."

Veel komkommers
"Overal is Gotja superproductief. We komen gemiddeld wel aan de 75 tot 80 komkommers per vierkante meter en in enkele afdelingen zelfs hoger. Daarbij was de kwaliteit tot aan de laatste 3 weken uitstekend. Bovendien is Gotja heel sterk tegen Mycos: dat heb ik nergens gezien."

Qua teelstrategie is Peter zeer tevreden: "Ik denk niet dat ik Gotja volgend jaar anders zal telen. De buitenomstandigheden zullen anders zijn en daar stuur ik dan op. Ik denk wel dat we volgend jaar apart op stek gaan oogsten. De meest ervaren mensen oogsten dan de komkommers van iets mindere kwaliteit, waardoor de rest van het team sneller kan oogsten op lengte en vorm."

Uniform voor sorteren
Gotja is heel uniform van lengte en dat is een groot voordeel voor het automatisch verpakken. "Ook dat komt omdat het ras niet selectief is. De komkommers zijn zó uniform, dat onze sorteermachine niet één keer stil heeft gestaan."

Peter besluit: "Als Gotja toegelaten blijft op de Belgische veiling, ga ik dit ras volgend jaar zeker weer telen."

Lees hier nog de eerdere updates terug: deel 1 en deel 2

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven