Peter Aarts, Groentekwekerij 't Bleekerven:

"Eindelijk een productieve komkommer met resistentie"

Groentenkwekerij ’t Bleekerven teelt komkommers en herfsttomaten in het Noord-Brabantse Heusden. In totaal beslaan de kassen van dit mooie bedrijf 11 hectare, verdeeld over 3 afdelingen. Op 7, 14 en 20 juni werden de 3 afdelingen geplant met Gotja, het nieuwe bontvirusresistente ras van de Ruiter. Peter Aarts, eigenaar en teeltmanager, vertelt meer over die keuze.

Peter: "Op het moment dat wij een keuze moesten maken voor de komkommer van het komend seizoen, hadden we zelf geen bontvirusbesmetting. Maar tussen een ras kiezen en planten, zitten een paar weken en daarin kan een hoop gebeuren. Wij hebben toen besloten om geen risico te nemen en het volgens ons beste resistente ras te kiezen: Gotja."

Flandria keurmerk
Peter was al bekend met Gotja: "We hebben hier proeven gehad op 8 rijen. Daaruit konden we al concluderen dat Gotja het goed doet qua productie en kwaliteit. Tijdens die proef hadden we het bontvirus op één afdeling en zagen we met eigen ogen dat Gotja prima doorgroeide. Ik ben lid van de begeleidingscommissie van Flandria en zag ook de proeven van collega’s en de Proeftuin van dichtbij. Vanuit de begeleidingscommissie hebben wij als telers een positief advies gegeven over Gotja. Inmiddels is Gotja ook toegelaten tot Flandria voor de zomerteelt."

Goede wortels
Peter gaat verder: "We kregen planten op de tuin van 23 dagen, nog net voor de eerste bloei. Door het extreme weer van afgelopen zomer hebben veel zaadhuizen problemen met de kieming. De Ruiter heeft ervoor gezorgd dat wij ondanks dat, voldoende planten kregen, die ook nog eens mooi uniform waren. We zijn erg tevreden over de opkweek: de planten hebben goede wortels."Teeltstrategie
"Wij streven in de regel naar etmalen van 22 graden. De voornacht tot bloei ligt rond de 19 graden met een buis van 50 die naar 45 zakt tot de zon ondergaat. In het begin van de teelt liggen de etmalen daarmee tussen de 24 en 25 graden. Sinds de bloei gaat de temperatuur terug naar een voornacht van 17 en rond de 20 graden op de dag."

Goed sturen
Peter gaat verder: ‘In het begin geven wij minimaal 3 Ec om voldoende droge stof in de komkommer te krijgen. Dat helpt ook mee voor mooie donkergroene kleur. Wanneer er meer vruchten aan de plant zitten, zakken we iets naar 2,6 of 2,7 Ec. Het doel is een stabiele 3 Ec in de mat.’

Sinds enkele jaren werkt Peter met bladsap-analyses: "Elke 3 weken analyseren we de bladeren en meten alles door: kalium, calcium, EC, water, alles. Die gegevens bekijken we ook van de mat. Op die manier kunnen we de voeding echt optimaal sturen en bijvoorbeeld meer kracht op de ranken creëren."

Productief ras
Qua productie verwacht Peter veel: "Het eindresultaat hangt van de lengte van de teelt af. Maar met begin juni planten kun je toch rekenen op een komkommer per dag. Dus bij een lengte van 70 dagen mikken wij op 70 komkommers per vierkante meter. Door flink te oogsten, zorgen wij voor continue groei."

Arbeid
Over de arbeid van Gotja durft Peter nog weinig te zeggen: "De plant is kort geschakeld, dat scheelt indraaien. Ik zie wel dat een blad uithalen lastig is voor onze mensen. Verder heeft dit ras veel stamvruchten. We laten de komkommers vanaf het vijfde oksel komen met een rij van 20. Dan kun je elke dag volle bak oogsten."

De kwaliteit van Gotja is uitstekend, vindt Peter: ‘Mooie vruchten van 350 tot 400 gram, met de juiste lengte en goede houdbaarheid. Gotja is mooi cilindrisch van vorm met een gemiddelde rib. De kleur is prima."

Voor meer informatie:
De Ruiter Seeds
www.deruiterseeds.com
info@deruiterseeds.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven