Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hazera

"Veel nieuwe tomatenrassen in de pijplijn"

Tholen - Vier jaar geleden startte Hazera met hun proeven het Improvement Center. Inmiddels staan er 129 rassen en wordt de bezoekersruimte, altijd op afspraak, goed bezocht. Karel Welten: “We hebben zoveel producten in de pijplijn. Het komt goed los. Er staan veel grote proeven en staan op de vooravond van mooie, commerciële lanceringen.”

We nemen er een aantal door:

Karel Welten en Marcel van Kester

Grof tros
Voor de herfstteelt wordt de Amastera geïntroduceerd. “We zien goeie grove vruchten, hoge producten in vergelijking met de standaard en goede houdbaarheid. Het is een heel groeikrachtig gewas. Komend jaar zetten we deze tomaat in een grote proef weg, ter voorbereiding op commercialisering.”

Amastera

Een andere nieuwkomer is de Rotera. Die staat in de Belgische proefstations onder belichte teelt. “We zien dat het ras daar een hoge productie genereert, met een goede kwaliteit en een goede trosvorming. Het is kort gewas, wat het een makkelijk gewas maakt om te telen. Al met al zien we een hoge potentie, die we vooral gaan inzetten op de belichte teelt.

Rotera

Middel tros
In de categorie middel tros is er de Sensera. “Vanwege zijn presentatie en smaak gaan we die breed inzetten, vertelt Marcel Kester. “In de Benelux en Frankrijk, maar ook in de Verenigde Staten en Canada. De tomaat heeft een mooie rode doorkleuring en goede groene delen. Dat laatste valt zeker op als je vergelijkt met wat er in de supermarkt te vinden is."

Sensera

"Gedurende het hele seizoen houdt de tomaat een consistent vruchtgewicht. Daardoor kan de retail steeds eenzelfde verpakkingseenheid aanhouden. Voordeel daarvan is dat de tomaat qua productie ook aan het einde van het seizoen goed meedoet. Voor alle tips en tricks kunnen telers bij ons terecht.”

Specialties
Ook voor nieuwe rassen, want buiten deze drie komen er nog heel wat nieuwe nummers aan. “Dat zijn onder andere vleestomaten en specialties in snack en coeur de boeuf types”, vertelt Karel Welten. “We mogen ook gebruik maken van de veredeling van onze zusterbedrijven Vilmorin en HM Clause. Daar komen leuke nieuwe specialties uit."

Summersun

"En laten we onze gele cherrytomaat Summersun niet vergeten. Onze golden oldie krijgt in de toekomst ook gezelschap van nieuwe snacktomaatjes."

Te zien in Bleiswijk
Deze nieuwe tomatenrassen zijn al te zien in Bleiswijk. Marcel van Kester en Karel Welten vertellen er graag over.

Voor meer informatie:
Hazera Seeds B.V.
Nederland
Tel: +31 162 690 900‏
Fax: +31 162 690 970
[email protected] 
www.hazera.nl 

Marcel van Kester, crop specialist Tomato [email protected] 
Karel Welten, crop specialist Tomato
[email protected]