Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Feestelijke opening door Marjolein Sonnema van LNV

Cabrio-kap voor appelteelt: minder nattigheid, minder plagen

Tholen - Bedekt telen komt in steeds meer teelten op. Ook in de fruitteelt. De fruitbomen op Proeftuin Randwijk hebben daarbij een primeur: zij groeien onder een speciale cabrio-kap. De feestelijke opening was gisteren, 15 augustus.

Net als in voetbalstadions kan het dak dicht als het regent. Maar niet te vaak, want dan neemt het risico op bijvoorbeeld meeldauw weer toe.

Klik hier voor de fotoreportage

De feestelijke opening werd georganiseerd door Fruitconsult BV, de Nederlandse Fruittelers Organisatie, de Centrale Adviesdienst Fruitteelt en Wageningen University & Research tijdens de jaarlijkse open dag op de proeftuin in Randwijk. Tijdens de dag werden de fruittelers en andere beroepshalve geïnteresseerden uit binnen- en buitenland over de allernieuwste inzichten op het gebied van hoogwaardige en duurzame productie van appelen, peren, pruimen, kersen en kleinfruit geïnformeerd.

De dag begon met een welkomstwoord door Siepke Koning, voorzitter stuurgroep Proeftuin Randwijk, en daarna een kort woord van Gerard den Anker, voorzitter NFO, over de kennisverspreiding en de rol Proeftuin Randwijk voor de fruitteelt van morgen. Daarna was er een kort symposium waarin aandacht was voor de nieuwste innovatie op Proeftuin Randwijk: de cabrio-kap. De cabrio-kap is onderdeel van systeeminnovatie binnen het project Groene Gewasbescherming en bestuivers.

Een stukje techniek
De helft van een appelperceel (0,3 hectare) op Proeftuin Randwijk is overdekt met de cabrio-kap. Als het regent sluit de overkapping, net zoals het dak van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, waardoor het gewas onder de kap droog blijft. En dat in slechts 2,5 minuten. "Tijdens het telen van appels kunnen vruchtrot, schurft en vruchtboomkanker veel schade veroorzaken. Deze ziekten kunnen waarschijnlijk worden voorkomen door het drooghouden van het gewas," zegt onderzoeker Rien van der Maas. "De cabrio-kap kan plagen buiten de deur houden: zo kunnen we bijvoorbeeld de zijkanten tijdelijk sluiten tegen de groene appelwants. Telers hoeven dan geen gewasbeschermingsmiddelen in te zetten om hun appelteelt tegen deze schimmelziekten en plagen te beschermen."

In de kersenteelt in Nederland worden al permanente overkappingen gebruikt. Omdat uit buitenlands onderzoek is gebleken dat onder zo'n permanente overkapping bijvoorbeeld appelbloedluis en meeldauw toenemen, is gekozen om het dak het grootste deel van de tijd open te laten.

Naast de kap staat een bassin van 1000 vierkante meter. Regenwater dat op de kap valt, komt hierin via goten en buizen terecht. De appelbomen worden vervolgens geïrrigeerd via ingegraven druppelirrigatieslangen voor de grasstroken en minisprinklers voor boomstroken. Zo blijft de bodemgesteldheid in stand en kunnen regen en oorwormen hun werk blijven doen, aldus Van der Maas.

Landschappelijk aspect
De onderzoekers houden ook rekening met het landschappelijk aspect van de cabrio-kap in overleg met o.a. medewerkers ruimtelijke ordening van de provincie, want de overkapping zal in het oog springen binnen het boerenlandschap. "We krijgen terug dat er regelgeving gaat komen rond de plaatsing van de overkappingen, zoals met hagelnetten is gebeurd. Dit zal in een stroomversnelling komen als de resultaten van het onderzoek goed zullen zijn, bijvoorbeeld op gebied van natuurlijke bestuivers. Onze hypothese is dat we met Beschermde Appelteelt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 70 tot 90 procent kunnen terugdringen. Zo werken we aan een verschuiving van gewasbeschermingsmiddelen naar fysieke en natuurlijke methoden om schimmelziekten en plagen te lijf te gaan."

De cabrio-kap werd feestelijk geopend door directeur-generaal Agro Marjolein Sonnema van LNV. Naast de veldexcursies en diverse demonstraties was er weer een bedrijvenplein met maar liefst 50 bedrijven.

Klik hier voor de fotoreportage