Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
pand in de verkoop

"Verticale stadslandbouw geen toekomst in dakkas Den Haag"

Ruim een jaar geleden ging de stadskwekerij op het pand De Schilde in Den Haag failliet. Sinds het faillissement van kwekerij Urban Farmers in juli 2018 staat de kas leeg. "Gebleken is dat het (verticale) stadslandbouw geen toekomst heeft in het pand aan de Televisiestraat 2", is nu de conclusie van het Haagse college van burgemeester en wethouders. Een wisseling van de wethouder moet verkoop nu bespoedigen. "Een inhoudelijk overdracht van Duurzaamheid naar Economie is voor het proces rond de verkoop van het gebouw De Schilde gewenst." 

De grootste commerciële stadsfaciliteit voor levensmiddelenproductie in Europa. Zo werd de dakkas op De Schilde in 2015 aangekondigd. In de faciliteit van 1.200 m2 werd 2,7 miljoen euro geïnvesteerd. Dat moest resulteren in een productie 45 ton groenten en 19 ton tilapia per jaar, afkomstig van de 6e etage van het voormalig Philips-gebouw in Den Haag.

Faillissement
Dat werd dus geen succes. In 2018 werd Urban Farmers failliet verklaard. "De activiteiten van gefailleerde zijn sinds de start van de onderneming verlieslijdend geweest. De kosten waren hoog en de omzet bleef achter. De stakeholders konden het vervolgens niet eens worden over de te varen koers en strategie", schreef de curator in het faillissementsverslag. Na het faillissement van moederbedrijf Urban Farmers in Zwitserland en het vertrek van diverse betrokkenen werd het faillissement aangevraagd door het Fonds Ruimte en Economie Den Haag. 

Het Fonds Ruimte en Economie Den Haag is een initiatief van de gemeente Den Haag en verstrekt leningen om te investeren in bedrijfsruimtes. Daarvoor wordt Europese steun gebruikt. Met behulp van een lening van dit fonds is uiteindelijk de dakkas gerealiseerd. Daardoor heeft het fonds het eerste recht van pandrecht op de faciliteiten. Het pand zelf is in bezit van Starterspanden Den Haag CV/BV. Dit bedrijf is ooit opgericht om bedrijfshuisvesting aan startende ondernemers te bieden. Aandeelhouders in het bedrijf zijn de gemeente Den Haag en het Fonds Ruimte en Economie Den Haag. Beide hebben 49% zeggenschap, aangevuld met 2% voor het bedrijf zelf. 

Het pand
Het gebouw aan de Televisiestraat had een bedrijfsverzamelgebouw moeten worden voor onder andere stadslandbouw, duurzaamheid en innovatie Dat is onder de titel The New Farm in gang gezet, maar bleek lastig - en sinds Urban Farmers failliet ging is het nog lastiger geworden. "Na de verbouwing van het pand in 2016 en 2017 bleef de bezettingsgraad laag en met het faillissement van Urban Farmers in 2018 is deze bezettingsgraad verder gedaald", schrijft de gemeente Den Haag vorige maand. "Gebleken is dat (verticale) stadslandbouw geen toekomst heeft in het pand aan de Televisiestraat 2. Het concept is hier geen succes geworden. Het advies is dan ook het concept los te laten." 

Binnen de gemeente wordt het pand nu overgedragen van de wethouder voor Duurzaamheid en Energietransitie naar de wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte.

"De huidige huurinkomsten zijn onvoldoende om de vaste kosten van beheer van het pand te dekken. De economische doorstart/heroriëntatie wordt steeds urgenter. Een verkoop/verhuur van het pand zou de investeringen/leningen van de aandeelhouders FRED en de gemeente Den Haag (deels) kunnen compenseren", geeft de gemeente als uitleg. "Een inhoudelijk overdracht van Duurzaamheid naar Economie, is voor het proces rond de verkoop van het gebouw De Schilde gewenst."

Lees het hele document hier. 

 

 

 

Publicatiedatum: