Mogelijk verkoop Hartman uit geldnood

Ook teeltbedrijven Hein Deprez in de problemen; 53 miljoen euro waardevermindering

Door oplopende schulden zijn de teeltbedrijven van Hein Deprez, verenigd in holding De Weide Blik, in gevaar. De problemen maken het voor de ondernemer moeilijk om de controle te houden over de kern van zijn bedrijvenimperium: Greenyard, zo meldt De Tijd. Om geld op te halen zou kasgroentenbedrijf Hartman te koop staan.

Uit de jaarrekening van De Weide Blik blijkt dat de bedrijven van Deprez kampen met grote problemen. Waardevermindering op dochterbedrijven The Fruit Farm Group  (25,7 miljoen euro) en de Orchard Invest (27 miljoen euro,) zorgden afgelopen boekjaar voor een verlies van 53 miljoen euro. Daarbij komt nog een overgedragen verlies uit 2017 en dat maakt dat De Weide Blik momenteel voor 76 miljoen in het rood staat.

Nieuwe problemen omvatten dat dochter The Fruit Farm er niet in zou slagen 60 miljoen aan obligaties terug te betalen. Daarover berichtte het FD vrijdag. Daarom zou A.C. Hartman te koop gezet zijn om geld binnen te halen.  

Orchard Invest en The Fruit Farm
Orchard Invest en The Fruit Farm exploiteren  plantages en teeltbedrijven in Afrika, Europa en Latijns-Amerika. The Fruit Farm Group is binnen Europa enkel in Nederland actief: in 2017 namen ze het Friese kasgroentenbedrijf A.C Hartman over. Dat werd geen succes: de aangekondigde uitbreiding werd afgeblazen, er volgden diverse rechtszaken over de overname en tientallen ontslagen volgden. Het bedrijf drukt door forse verliezen bovendien de cijfers van The Fruit Farm. Inmiddels zou The Fruit Farm Group de kwekerij in Sexbierum weer willen verkopen. Hein Deprez spreekt met een bankensyndicaat dat de bedrijven financiert over de situatie.

Gevolgen voor Greenyard
De problemen bij De Weide Blik kunnen ook effect hebben op het beursgenoteerde Greenyard. Deprez bezit 49% van de aandelen van Greenyard. De Weide Blik was het fundament voor de controle van Hein Deprez: bij problemen, konden er onderdelen worden verkocht.

Afgelopen vrijdag kwam in Gent een groep beleggers bijeen om te praten over het lot van fruittelers in Afrika, Zuid-Amerika en dus in Friesland. De financiële problemen van The Fruit Farm Group stonden hoog op de agenda. De obligatiehouders van The Fruit Farm Group zijn bang dat ze hun geld niet terug gaan krijgen. The Fruit Farm Group vraagt zijn geldschieters om uitstel en aanpassingen van bepaalde voorwaarden.

Greenyard aandeel naar laagste niveau ooit
Het bericht over de problemen bij De Weide Blik afgelopen vrijdag deed het Greenyard-aandeel kelderen. Bij de slotbel was het aandeel 16,6 procent gedaald en noteerde het 2,68 euro, het laagste peil ooit. De waarde van het belang van Deprez slonk in één dag met bijna 12 miljoen euro.

Beleggers vrezen dat de problemen gevolgen hebben voor Greenyard en dat het onvermijdelijk wordt dat Deprez de controle over het concern gaat verliezen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.