Erna Erkens, Erna Erkens Valuta Advies:

"De invloed van valutarisico's is groter dan vaak gedacht"

Tholen - “Valutarisico krijgt te weinig aandacht in de AGF-sector en dat is heel zorgelijk,” zegt Erna Erkens van Erna Erkens Valuta Advies – oorspronkelijk afkomstig uit het bankwezen en nu actief op het gebied van ondersteuning en begeleiding van valutarisico. Juist in de AGF-sector wordt heel veel zaken gedaan buiten de Euro zone, bijvoorbeeld in Engelse Ponden of Amerikaanse Dollars. “Als je weet dat 1 cent koersbeweging in EUR/USD over USD 1 miljoen al bijna 8.000 Euro kost, dan moet je wat dat betreft heel goed op je winkeltje passen. Een koersbeweging van 1 cent in EUR/GBP over 1 miljoen GBP kost zelfs bijna 14.000 Euro.”

Erna constateert dat in de AGF-sector de kennis over valutarisico niet in overeenstemming is met de invloed die dit valutarisico op het resultaat van bedrijven kan hebben. Soms is er een gebrek aan kennis en wordt valutarisico zelfs een beetje eng gevonden. “Daardoor komt het onderaan de stapel te liggen, terwijl de invloed die het heeft op de bedrijven heel groot is.” 

Zij geeft aan dat bij grote transacties kleine koersverschillen al gauw duizenden Euro’s kunnen kosten. “Het is echt zonde als dit onderwerp niet de aandacht krijgt die het verdient.” Erna draagt bij aan de bewustwording rond dit onderwerp met haar dagelijkse nieuwsbrief en de trainingen en workshops die zij geeft op dit gebied.

Marges
Specifiek in de AGF-wereld signaleert Erna dat er door te hoge marges vaak te veel voor valuta’s wordt betaald. Zij brengt de betaalde marges in beeld en kijkt of deze nog wel bij de huidige marktomstandigheden passen. “Als je bij een transactie van 1 miljoen USD 20 punten van de marge kunt halen, kun je 1.600 Euro besparen. Zeker bij AGF bedrijven waar de marges toch al heel klein zijn, is dit belangrijk.”

Afdekken
Ook observeert Erna dat nog heel vaak betalingen in andere valuta gewoon op de Euro-rekening binnenkomen of ten laste van de Euro-rekening worden betaald. “Je hebt dan geen enkele invloed op de koers.” Beter is om als er vaste contracten, bijvoorbeeld voor een jaar, zijn afgesloten deze te aan te kopen of te verkopen met een termijncontract. Dit maakt het mogelijk om nu – op het moment van de offerte of contract – de koers vast te leggen voor een datum in de toekomst. “Als bijvoorbeeld de Ponden een gunstige koers hebben ten opzichte van waarmee je hebt gerekend bij het afsluiten van je contract, kun je beter nu die Ponden al verkopen. Dan ben je valuta risico kwijt.”  

Vaak wordt AGF ook geleverd zonder vast contract waardoor er vooraf geen inzicht is in wanneer de vreemde valuta betaling komt. Als er een verschil is in de datum dat het termijncontract wordt afgerekend en de echte geldstroom, kan een valuta swap dit probleem oplossen. “Daarin kun je de cash-flow regelen zodat het niet meer zoveel uitmaakt wanneer je klant betaalt. Een onzeker betalingstijdstip mag nooit de reden zijn dat een valuta risico niet wordt ingedekt.”

Brexit
Ten aanzien van de naderende Brexit geeft Erna aan dat het belangrijk is voor bedrijven om zich te realiseren dat dit invloed kan hebben op het koersverloop van het Pond en na te gaan wat voor impact dat kan hebben op het bedrijf en of men dit risico wil verzekeren. Dit kan worden afgedekt met een valutaverzekering maar Erna merkt op dat vanwege de geringe marges in de AGF-sector heel vaak de afweging wordt gemaakt om dit risico niet te verzekeren. Zij verwacht dat ongeacht hoe Brexit eruit gaat zien handelsland Nederland en handelsland Engeland elkaar uiteindelijk zullen vinden in die handel. “De vraag is alleen of je als bedrijf die periode kunt overbruggen vooral omdat in de AGF-handel de marges flinterdun zijn.”

Naar verwachting zal een eventuele koersdaling van het Pond omdat het VK de EU verlaat zonder overeenkomst leiden tot handelsbelemmeringen. “Het wordt moeilijker om als het Pond minder waard wordt producten in Euro’s af te zetten omdat dit veel duurder wordt.” Uiteindelijk verwacht Erna niet dat het VK de EU verlaat zonder deal omdat de belangen te groot zijn.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.  

Voor meer informatie:
Erna Erkens Valuta Advies
www.valuta-advies.nl 
erna.erkens@valuta-advies.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven