Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edwin Hendrickx, Tuinderij Hendrickx:

“Ik heb al anderhalf jaar geen komkommerbontbesmetting meer in mijn kas gezien”

Tholen – Het bijbouwen van 4000 vierkante meter kostte komkommerteler Edwin Hendrickx de afgelopen vier jaar de nodige hoofdbrekens, maar inmiddels is de kas af en teelt Edwin op 2,4 hectare op traditionele wijze komkommers, met tussenplanten. Maar er was nog een hoofdpijndossier waarmee hij moest zien af te rekenen: het komkommerbontvirus. Sinds anderhalf jaar is dat gelukt. Edwin en Gerard Schepers van Cindro, producent van o.a. zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide, vertellen hoe zij daarin slaagden.


Edwin Hendrickx en Gerard Schepers

Het komkommerbontvirus bestaat al sinds de jaren dertig, maar zeker de laatste tien jaar kregen telers in Nederland en België ermee te maken. “Zelf raakte ik in 2015 besmet. Daarna heb ik er ook in 2016 en 2017 heel veel last van gehad”, vertelt Edwin. “Het virus tast het gewas aan en zorgt voor vlekken op de komkommers, waardoor ze onverkoopbaar worden. Je verliest er zomaar een derde van je productie mee. Dat zorgt, zelfs bij magere prijzen zoals in die jaren het geval was, voor een flink verlies en bovendien is het niet goed voor je gemoedstoestand.”

Kiezen voor het best mogelijke ras
Wat doet een teler als er zich problemen voordoen in zijn kas? Hij gaat op zoek naar oplossingen. Zo ook Edwin. “Je gaat dingen proberen. Toen ik in mei 2015 de eerste besmette planten aantrof, was ik al snel genoodzaakt de kas eerder leeg te halen dan gepland. Het advies was toen om nieuwe matten neer te leggen. Een flinke kostenpost. Toen ik daarna, na de kas helemaal gereinigd te hebben, opnieuw met de teelt startte, was het na dertien dagen alweer raak en vond ik opnieuw besmette planten. Dat was om gek van te worden.”

Een andere stap die Edwin zette, was zoeken van een nieuw ras dat sterker was tegen het komkommerbontvirus. “Zulke rassen zijn er zeker, maar de beste virusbestendige rassen zijn niet per se de rassen met de beste producties. Bovendien zet ik mijn product af in België bij veiling BelOrta, waardoor het kiezen van rassen extra gecompliceerd is. Er zijn namelijk in België maar drie bontvirusbestendige rassen die goedgekeurd zijn voor proefcentra daar en die goedkeuring is een vereiste om te mogen leveren.”

Maar zelfs als een komkommerteler zijn product in Nederland afzet, blijft het vaak een keuze voor de optie met de minste haken en ogen, aldus Edwin. “Vaak een ras met minder productie, dat scheelt wel in arbeid en dus in kosten, maar ook een ras dat sterker is en dus met minder verlies van vruchten.”

Uiteraard werd ook het hygiëneprotocol aangescherpt. “Dat werkte lang goed, maar als je vervolgens toch het virus krijgt, ligt dat ‘natuurlijk’ aan jezelf”, zegt Edwin minzaam. “Zelf denk ik dat het virus binnenkomt door ongedierte zoals muizen of als er een vogel binnenvliegt. En als het virus eenmaal binnen is, verspreidt het zich makkelijk via drainwater, tenminste, dat is mijn idee.”

Reinigen en daarna bijhouden
Eind 2016 kwam Edwin vervolgens in contact met Gerard Schepers van Cindro, producent van zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide (Oxyl-PRO®S) en plantversterkers (Sinergy Defense). Als adviseur komt Gerard veel bij telers over de vloer. “We hebben toen alles nog eens op een rijtje gezet en zijn vervolgens tijdens de teeltwissel eind 2017 de hele kas grondig gaan reinigen met Oxyl-PRO®S. Spuiten, foggen, silo’s reinigen, leidingen en stekers ontsmetten, het hele proces hebben we doorlopen.”

Edwin vult aan: “De staanders in de betonpaden heb ik op advies van Gerard extra ingespoten met zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide. De voorgaande jaren kreeg ook de hele kas een beurt, eveneens met waterstofperoxide, maar nu ben ik virusvrij en dat lukte destijds niet.”

Om zijn kas virusvrij te houden, druppelt Edwin continue Oxyl-PRO®S in het gietwater mee. “Met de juiste concentratie voorkom je daarmee een eventuele besmetting tijdens het seizoen”, legt Gerard uit. “Zeker bij tussenplanten extra belangrijk, want tijdens het seizoen gaat de kas nooit helemaal leeg en daarmee wordt een grondige reiniging zoals tijdens een teeltwissel onmogelijk. Dat Edwin zijn kas dus desondanks virusvrij weet te houden, zou je extra ‘knap’ kunnen noemen. Ook andere komkommertelers die vroeger in het ‘bont’ zaten zijn na het adequaat inzetten van Oxyl-PRO®S inmiddels vrij van komkommerbontvirus.”

Lees hier ook over het gebruik van plantversterker Singery Defense, de volgende stap die Edwin zette op weg naar een optimale teelt.

Voor meer informatie:
Cindro B.V.
+31 (0)6 49149965
info@cindro.nl       
www.cindro.nl    

 

Tuinderij Hendrickx
Facebook-pagina