Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Komkommerteler Edwin Hendrickx, Tuinderij Hendrickx:

“Ten opzichte van vorig jaar heb ik veel minder last van meeldauw”

Tholen – Na drie jaar op rij steeds weer besmet te zijn geraakt met het komkommerbontvirus, is komkommerteler Edwin Hendrickx inmiddels anderhalf jaar vrij van het virus dat hem de nodige hoofdbrekens bezorgde. Reden voor hem om een nieuwe stap te zetten op weg naar de optimale teelt. Een sterker gewas, dat is waar hij naartoe wil. 

In de zoektocht naar een ras dat beter bestand was tegen het komkommerbontvirus kwam Edwin uit bij een ras dat gevoeliger is voor meeldauw. “Vorig jaar liep het ook bij mij in de kas in juli helemaal in de soep, maar dit jaar staat mijn gewas er stukken beter bij. Van collega’s hoor ik dat zij wel helemaal onder de meeldauw zitten.” 


Edwin Hendrickx en Gerard Schepers in de 2,4 hectare grote kas waar Edwin traditioneel teelt met tussenplanten.

Details op het etiket
Om, zonder het gebruik van chemie, iets tegen meeldauw te doen kwam Edwin uit bij de dit jaar door Cindro geïntroduceerde plantversterker Sinergy Defense. Het is een combinatie van een drietal producten met elk stoffen (salicylzuur, orthosiliciumzuur en Iaminozuren) die de plant helpen het gewaseigen afweersysteem te activeren. “Samen vormen die middelen een krachtige combinatie, vandaar ook de naam”, aldus Gerard Schepers van Cindro dat naast plantversterkers ook de zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide Oxyl-PRO S produceert. “Salicylzuur remt de groei van schadelijke micro-organismen en bevordert de aanmaak van antimicrobiële stoffen. De andere twee stoffen activeren en verhogen de werkzaamheid van het salicylzuur.”

Er zijn de laatste jaren, in antwoord op de vraag van telers om weerbaar te telen, heel wat producten op de markt gekomen. Dat maakt het telers niet makkelijk om te kiezen, realiseert Gerard zich. “Lees het etiket, is mijn advies daarom. Alleen dan weet je wat er in een product zit, want dat verschilt nogal van product tot product.”

Maar eigenlijk is de teler er daarmee nog steeds niet helemaal. “Wat mist, is namelijk een etiket met percentages van de gebruikte stoffen erop. Wat mij betreft maken ze dat verplicht. Een gedetailleerder etiket zou telers kunnen helpen hun keuze te maken. Sinergy Defense producten zijn zeer zuiver en hoog geconcentreerd.”


Klik hier voor een vergroting van de afbeelding en meer details over de samenstelling en dosering per hectare. 

42% meeldauwreductie
Edwin besloot er na overleg met Gerard, die hem uitleg gaf over de samenstelling en de werking van het middel, vol voor te gaan. “Eerst druppelde ik Sinergy Defense 1 x per week mee met het gietwater, maar inmiddels voeg ik het als meststof toe aan het water dat mijn fogsysteem (LVM) in de kas verspreidt”, vertelt Edwin.

Wat hij in zijn kas terugziet, is een sterker en vitaler gewas. “Het blad is harder en heeft een mooie glans. De meeldauw die er toch op komt is zeer gemakkelijk te controleren, veel beter dan voorgaande jaren.  En anders dan bij andere middelen met salicylzuur en/of orthosiliciumzuur krijgen de vruchten geen vettige waas.”

Het liefst had Gerard Schepers, adviseur van Cindro, overigens gezien dat Edwin een deel van zijn kas niet had behandeld. “Dan hadden we verschillen kunnen zien. Bij andere telers, ook in andere teelten, kunnen we gelukkig wel vergelijken. Ook daar zien we een weerbaarder gewas met een positief effect tegen meeldauw en andere pathogenen. In eerdere testen kwam dat al naar boven. Ten opzichte van het referentiemiddel tegen meeldauw werd een reductie tot 42% op meeldauw behaald.”

Voor meer informatie:
Cindro B.V.
+31 (0)6 49149965
[email protected]       
www.cindro.nl    

 

Tuinderij Hendrickx
Facebook-pagina