Tim Zwinkels, BDO Accountants en Adviseurs:

"Regelingen als WBSO en Innovatiebox zijn zeker niet alleen voorbehouden aan hightechbedrijven"

Tholen - Veel tuinbouwbedrijven en pakstations zijn druk in de weer om hun processen te automatiseren. Wat veel bedrijven niet weten, is dat er een aantal subsidies beschikbaar zijn om deze innovaties te stimuleren, zoals de WBSO en de innovatiebox. "Veel bedrijven denken dat deze regelingen voorbehouden zijn aan de hightechbedrijven, maar dat is een misvatting. Ook partijen die het product niet produceren, maar wel meedenken in het proces kunnen gebruik maken van deze fiscale regelingen, mits de onderneming uiteraard aan alle voorwaarden voldoet", vertelt Tim Zwinkels van BDO Accountants & Adviseurs.

Elke ondernemer in Nederland die speur- & ontwikkelingswerk (S&O) gaat verrichten, kan een WBSO-aanvraag doen. "Feitelijk is de WBSO een korting op de loonbelasting", legt Tim uit. "Voorwaarde is dat er een product ontwikkeld wordt of programmatuur geschreven wordt, die nieuw is voor de onderneming en waarbij een technisch knelpunt aan de orde is. Binnen de WBSO kun je 12,50 euro per ontwikkeluur vergoed krijgen van de overheid. Aangezien veel implementaties behoorlijk tijdrovend zijn, kan dit dus een leuk voordeel opleveren!""Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling dat ondernemers winst maken met hun product. De WBSO is hèt toegangskaartje voor de Innovatiebox. Dankzij de Innovatiebox kan een onderneming korting krijgen op de vennootschapsbelasting over de winst die voortvloeit uit innovatie. Wie voldoet aan de voorwaarden betaalt in plaats van 25 procent slechts 7 procent belasting over de innovatieve opbrengsten. Al met al zitten daar veel voordelen aan", vervolgt Tim.

"Belangrijk is om bij innovatieve samenwerkingsverbanden vooraf een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten. Belangrijk is dat daarbij een fiscalist met verstand van de innovatiebox meekijkt, zodat de bepalingen zo worden opgenomen dat alle partijen optimaal de Innovatiebox kunnen toepassen. Cruciaal is een gedegen strategiebepaling en inventarisatie van de innovatieprojecten vooraf en een zorgvuldige administratie van de innovatieactiviteiten achteraf. Zo voorkomt de onderneming afwijzingen, terugbetalingen en boetes", zegt Zwinkels.

"Wij zijn er als BDO niet voor om de innovaties te bedenken, maar sparren wel met ondernemers waar de innovaties naar toe gaan, hoe breed de plannen gedragen worden en of er daadwerkelijk iets uitkomt. Ook hebben we uitgebreide ervaring in het indienen van de innovatieregelingen. De BDO branche- en adviesgroep Flowers & Food beschikt over de specifieke deskundigheid om de WBSO-subsidie juist in de innovatieve land- en tuinbouwsector toe te kunnen passen. Maak daar gebruik van", besluit Tim.

Voor meer informatie:
Tim Zwinkels
BDO Accountants & Adviseurs
Tel: +31 (0)70 338 08 76
tim.zwinkels@bdo.nl 
www.bdo.nl/flowers-food 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven