Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector tekent IMVO Convenant Sierteelt

Tholen - Het moet, zo hield de secretaris van de Sociaal Economische Raad (SER) Véronique Timmerhuis de vergadering voor, een soort blauwdruk zijn voor een gezamenlijke internationale aanpak om de problemen die binnen de internationale sierteeltsector spelen aan te pakken. Met de ondertekening van het IMVO Convenant Sierteelt, gisteren in het World Horti Center in Naaldwijk, drukt een brede coalitie van betrokken partijen de wens uit misbruik en misstanden, van welke aard dan ook, uit te bannen.


Alle partijen die hun handtekening zetten

In het convenant is afgesproken dat men individueel de risico’s die kleven aan de eigen commerciële activiteiten in kaart zal gaan brengen – met een duur woord due diligence geheten – en die vervolgens zo transparant mogelijk zal gaan delen. Op basis daarvan kunnen thematische afspraken gemaakt worden om aldus op onderkende risico’s beleid te formuleren. Vooralsnog ziet men die risico’s vooral op het betalen van een ‘leefbaar loon’ en het waarborgen van de gezondheidsrisico’s t.g.v. van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.


De twee ministers en overige dames en heren krabbelaars moesten twee keer aan de bak: een keer om het document formeel te ondertekenen en een tweede keer symbolisch op bovenstaande vaas. Het bloemenkunstwerk werd gemaakt door studente Tiffany van Lenten.

Het wel of niet slagen hiervan staat met de intentie van deelnemende partijen en of de te vormen stuurgroep van aanpakken weet. Vanuit die groep en vanuit de Algemene Vergadering van Partijen en in laatste instantie ook vanuit de samenleving, wordt een zekere soft power uitgeoefend om daadwerkelijke verbeteringen door te voeren. Harde afspraken of consequenties zijn er echter niet.

Tendentieus
De aanwezigen, de ministers Schouten en Kaag voorop, gaven aan zich niet te erkennen in de tendentieuze berichtgeving, die aan het onderteken van het convenant vooraf ging. Daar kun je, uiteraard, twee kanten mee op. Er zíjn misstanden en veel bedrijven die er ‘het nog niet goed doen’, zo durfde feitelijk alleen de voorman van Hivos Edwin Huizing te stellen. Waarom anders dit convenant? Van de andere kant is de nuance in dergelijke berichtgeving al gauw zoek. Iedereen die wel eens in Kenia op een productiebedrijf geweest is, kan mooie en rake verhalen vertellen over scholen en ziekenhuizen en anderzijds sociale projecten, die door de ondernemers ter plaatse worden opgezet. De sierteeltman (of, wat dat aangaat, om het even welke ondernemer met activiteiten in het buitenland) wegzetten als uitbuiter is, kort gezegd, niet eerlijk.


In een paneldiscussie konden enkele partijen kort het belang en de eigen beweegredenen voor het tekenen toelichten. Vlnr: de ministers Kaag en Schouten, dagvoorzitter Véronique Timmerhuis, Tuur Elzinga (FNV), Sjaak van der TAK (Glastuinbouw Nederland), Jakob Treffers (Dümmen Orange), Edwin Huizing (Hivos) en Steven van Schilfgaarde (RFH)

Waar zijn de telers?
Een misschien meer legitiem puntje van kritiek kon worden opgetekend uit de mond van Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO. “Waar zijn de telers?”, vroeg hij zich af. “De teler is als het ware de Miedema van het Nederlands elftal. De teler is de spits, degene die de ballen erin schiet of in elk geval degene zonder wie we geen product hebben. Dat het handelsbelang gediend is bij dit convenant is evident. Haal nu kwekers binnen, en juist die Afrikaanse kweker of waar die ook vandaan mag komen, dan is ook de productie ermee gediend.”

Tien
Het convenant is de tiende in zijn soort. De meest bekende is allicht de eerste, het convenant duurzame kleding en textiel, maar er zijn er ook voor de bancaire sector, de voedingsmiddelensector, de metaalsector, de verzekeringsbranche en meer. Daarnaast zijn er nog twee in voorbereiding: het convenant Land- en Tuinbouw en het convenant Duurzame Energie. Deze convenanten worden gevormd op instigatie van de SER, die daarmee op zijn beurt reageert op maatschappelijke sentimenten.


Bij binnenkomst mocht men om de beurt achter de tafel plaatsnemen, zoals hier de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Sjaak van der Tak

Het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenant is ondertekend door de ministers Schouten (Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Verder zijn dit HIVOS, Dümmen Orange, Afri Flora, Albert Heijn, DFG, Fleura Metz, Flower Trade Consult, Royal Lemkes, Waterdrinker, FNV, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Tuinbranche Nederland en de VGB. Het is nu aan het IDH, een door verschilleden Europese landen gesubsidieerde type grens overstijgende Greenport, ervoor te zorgen dat de kar in beweging komt.