Marco Molenaar, Haifa

"Natriumproblematiek vraagt om natriumarme meststoffen"

Tholen - Door de nieuwe waterzuiveringsrichtlijnen kan het natriumgehalte in het gietwater makkelijk snel oplopen. Ook kan het natrium gemakkelijker stijgen als de bassins leger komen te staan door droogte. Er wordt dan gegoten met bv. leiding-, bron-, sloot- of osmosewater. Dat water bevat diverse elementen, waaronder natrium. Natrium verdringt dan andere elementen. Deze natriumproblematiek vraagt om oplossingen en daarmee is Haifa aan de slag gegaan. Vanuit Mechelen / Israël komt men nu met een eerste antwoord en een tweede komt later dit jaar op de markt.

Multi-K Reci
Laten we beginnen met kalisalpeter. Kali en stikstofnitraat zijn daar de belangrijkste elementen van. "Dat zijn nuttige voedingselementen, maar ook zitten er in meststoffen altijd wel wat ballastzouten welke niet of in mindere mate nodig zijn. Deze ballastzouten, waaronder natrium, zitten de nuttige elementen in de weg qua opname. Eén van die nuttige elementen is calcium."

Dat vertelt Marco Molenaar, product manager en agronomist bij Haifa. ”Met de introductie van Multi-K Reci reduceren we fors het natrium gehalte en bevorderen we de opname van o.a calcium. De calcium is hard nodig. Het zorgt onder andere voor celwand versteviging. Neusrot en andere kwaliteitsproblemen kunnen daarmee voorkomen worden. Haifa brengt al geruime tijd Multi-K Reci op de markt. Dit heeft een laag gegarandeerd natriumgehalte, namelijk typical 150 ppm.”

Fosfaten
Haifa is naast kalisalpeterproducent ook fosfaatproducent. Daar geldt eigenlijk hetzelfde voor. Er zit in dit product een percentage natrium welke aan schommelingen onderhevig is. Telers zijn al bekend met MKP. Dit is monokaliumfosfaat. MKP Reci is in aantocht. Marco: ”MKP Reci heeft straks een aanmerkelijk lager natriumgehalte dan de gangbare MKP’s op de markt. De Benelux-markt is er klaar voor evenals de rest van de Noordwest Europese markt, waar de vraag groeiende is naar schonere zuivere meststoffen.”

Voor meer informatie:
Haifa
Marco Molenaar
06 233 102 05
marco.molenaar@haifa-group.com
www.haifa-group.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven