Jos Veugen ziet nuance verloren bij gebrek aan eenduidige informatie

ToBrFV: Welke autoriteit gaat zich opwerpen?

Tholen - Het ToBRF-virus vormt niet alleen een heet hangijzer voor telers, het houdt ook de gemoederen bezig van diverse leveranciers. Volgens Jos Veugen van Frans Veugen Bedrijfshygiëne wordt er nu vooral paniekvoetbal gespeeld. Jos pleit voor een onafhankelijke, niet-commerciële organisatie die de sector vertelt welke maatregelen er genomen moeten worden om de risico’s in te perken.

“Die organisatie moet er toch zijn? Die organisatie is nog niet opgestaan, anders had ik het wel geweten, want ik volg het nieuws op de voet. En als het er wel is? Waarom staat die dan niet op? Het is tenslotte in het belang van de teler. En ook van de hele sector. Een keten is zo sterk als de zwakste schakel – als er een teler het protocol aan zijn laars lapt, heeft de hele sector een probleem.”

Jos: “Er worden dingen geroepen, maar er is geen eenduidige bron en niemand weet zo eigenlijk iets. Een voorbeeld: Een handdesinfectiemiddel doodt het ene virus langzamer af dan het andere, maar het werkt wel. In de communicatie sneuvelt de nuance. Er wordt eerst gezegd dat het middel slecht werkt, vervolgens dat het niet werkt. Nu wassen mensen hun handen met desinfectiemiddelen die veel te agressief zijn voor de handen. Mensen slaan dus het handen wassen graag over in deze situatie met alle risico’s van dien.”

In Brussel groeien geen tomaten
“Als we moeten wachten op de beslissingen uit Brussel, gaat het nog lang duren. Trouwens … Brussel. Daar groeien geen tomaten. Brussel is voor de telers toch een ver-van-mijn-bedshow.”

Hij vreest dat de het gebrek aan informatie een groot risico vormt voor de sector. “Ik mis bindende verplichte protocollen die uitgerold worden, zoals we dat kennen uit de pluimveesector. Zij hebben bijvoorbeeld een protocol voor de vogelgriep, inclusief meldingsplicht en een fonds, mede door de sector gefinancierd, dat bij vogelgriep getroffen bedrijven financieel ondersteunt. Dit vergroot het draagvlak om direct actie te ondernemen. Is het in de tuinbouw ook nodig om alle bedrijven in een straal van 1 km te ruimen, bij een ontdekking van het virus? De consequenties zijn enorm, ook voor je buurman, klanten, leveranciers, de hele keten. Dat blijft nu met dit tomatenvirus uit. Dat is jammer.”

Voor meer informatie:
Veugen High Care
+31 (0) 495 46 01 88
www.veugenhighcare.nl 
info@veugenhighcare.nl 
Jos Veugen
0655-156 959


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven