Jumbo, Plus en Bonduelle vaste afnemers sla uit IPS-hydroponic teeltsystemen

"Eerst plantgroei, dan automatisering"

"Deep Flow Technology (DFT) hydroponics is vandaag de dag een serieus en duurzaam alternatief voor de reguliere teelt van bladgewassen in de volle grond." Dat stelt André van der Stoel, eigenaar van Industrial Product Solutions (IPS). IPS ontwikkelt en produceert (geautomatiseerde) DFT systemen.

Van der Stoel: "Men is natuurlijk al heel wat jaren bekend met het principe van DFT (het telen van bladgewassen op drijvende platen in een speciale teeltvijver). Toch bleef deze manier van groeien nog lang iets voor pioniers. Het bleek behoorlijk moeilijk om de teelt op grote schaal succesvol te laten zijn. Vaak groeide het gewas maar moeizaam. Er werd wel op grote schaal gewerkt aan automatisering van het systeem, bijvoorbeeld rondom het transporteren van de floats. Maar zolang de groei van het gewas tegenvalt heeft alle automatisering natuurlijk weinig zin. Bij IPS keerden we het daarom om: éérst moet het gewas presteren, pas daarna wordt automatisering belangrijk."

De juiste groeiomstandigheden
De filosofie van IPS focust zich dus allereerst op het creëren van de juist groeiomstandigheden. Het bedrijf profileert zich door een integrale aanpak, waarin het alle facetten van het telen op een DFT systeem kent en beheerst. "Gedurende de ontwikkeling van ons DFT systeem is de groei van de plant op het systeem grondig getest en geëvalueerd. We hebben heel wat onderzoek en diverse experimenten gedaan in onze zoektocht naar de juiste omstandigheden. Pas toen dat allemaal goed liep, zijn we gaan kijken naar automatisering. Het eindresultaat is een efficiënt geautomatiseerd systeem dat hoge kwaliteit planten kan afleveren", aldus Van der Stoel.

"Op deze manier is de teelt op water echt een verbetering ten opzichte van telen in de grond. De ziektedruk in de watersystemen is erg laag, er komen nauwelijks meer pesticiden aan te pas. Daarnaast hoeft er geen gewasrotatie meer plaats te vinden om de bodemkwaliteit op peil te houden, vindt er geen uitspoeling van nutriënten plaats en tenslotte kan er jaarrond constant geproduceerd worden. De interesse is groot: inmiddels zijn in Nederland Jumbo en Plus en in Duitsland Bonduelle vaste afnemers van sla gekweekt op systemen van IPS, draaien er diverse DFT systemen in China en tonen zelfs telers uit Noord-Amerika en Australië zeer serieuze interesse."

Water management
Een uniek element in het DFT systeem van IPS is het gebruik van een speciale, gepatenteerde zuurstofinjectie-unit, die de concentratie opgelost zuurstof in het water verhoogt. "Uit ervaring is gebleken dat deze zuurstof unit van cruciaal belang is voor de groeiprestatie van de planten op ons systeem. De concentratie opgelost zuurstof is een serieus onderschatte factor voor de groei van de plant. Opgelost zuurstof is nodig voor meerdere belangrijke groeiprocessen, zoals de opname van essentiële nutriënten als stikstof, fosfaat en kalium. Het is ook nodig voor de vorming van eiwitten en de drogestof productie.

Zuurstoftekorten in het water zorgen daarom voor groeiproblemen. Hoewel toegang tot zuurstof voor elk gewas in elk groeisysteem belangrijk is, is het toevoegen van  zuurstof in een DFT-systeem nog relevanter, omdat alle zuurstof voor de plant uit het water in de vijver moet komen. Normaal gesproken wordt er via diffusie tussen lucht en water op natuurlijke wijze zuurstof aan het water toegevoegd, maar doordat de vijvers vol met floats liggen is er nauwelijks contact tussen water en lucht en vindt er dus geen diffusie plaats.

Onze gepatenteerde zuurstofinjectie-unit kan de concentratie opgelost zuurstof eenvoudig doen stijgen tot aan de fysisch maximale zuurstofcapaciteit van water, zonder daarbij veel energie te gebruiken", legt Van der Stoel uit. IPS levert naast hun zuurstofunit overigens ook alle andere apparatuur voor het reguleren van de water kwaliteit.

Polyethyleen floats
Voor de positionering van de planten in het water ontwierp IPS een volledig nieuwe, gepatenteerde float (drijver). IPS was daarbij de eerste firma wereldwijd die koos voor het gebruik van polyethyleen, een kunststof die erg geschikt is om te kunnen worden schoongemaakt, in plaats van piepschuim. Het gebruik van polyethyleen vermindert de kans op plantziekten en bacteriële infecties. Daarnaast kan dit type float meerdere jaren mee.

Het aantal planten per float is aanpasbaar. Daarmee is het zelfs mogelijk om met een twee fasen systeem te werken, waarin tijdens de eerste fase de planten op een float met een hoge plantdichtheid en in de tweede fase op een float met een lagere plantdichtheid kunnen groeien. De floats zijn uitvoerbaar voor perskluiten, pluggen (bijv. growcoon), potjes en vele andere opgroeimethoden.

Automatisering
Efficiënt gebruik maken van een DFT systeem vraagt uiteindelijk om automatisering. Het handmatige verplaatsen van de floats, zowel in als uit het water is tijdrovend en duur. In het DFT systeem van IPS kan vrijwel alles geautomatiseerd worden. Er is een speciale floatkraan in combinatie met een liersysteem beschikbaar om de floats in en uit het water te halen. De floats kunnen in een speciale wasmachine volledig geautomatiseerd schoongemaakt worden.

Daarnaast biedt IPS een overplantrobot aan om in een twee fasen systeem automatisch te kunnen overplanten. Ook het oogstproces kan voor een groot deel geautomatiseerd worden, onder andere met een systeem waarmee de wortels vanonder de float worden afgeschoren en een systeem waarmee het oogstafval wordt afgevoerd. De mate van automatisering is uiteindelijk afhankelijk van de wensen van de klant. Doordat het systeem van IPS is opgebouwd uit verschillende zelfstandige automatiseringsmodules kan elk project op unieke wijze worden vormgegeven.

Industrial Product Solutions is te vinden op GreenTech in stand 11.512.

Voor meer informatie:
Industrial Product Solutions BV
M. +31 (0) 646713208
T. +31 (0) 78 3040000
E. info@industrialproductsolutions.nl
W. www.industrialproductsolutions.nl

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven