Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
2Grow en Delphy werken samen

"We gaan data combineren met teeltkennis"

Tholen - Meten of er ergens neusrot ontstaat en die detecteren en dan zien hoe een plant zich ’s avonds herstelt. Met sensoren in de kas is tegenwoordig veel mogelijk. Maar hoe gebruik je die metingen voor het verbeteren van je teelt?

Schat aan informatie
De sensoren van 2Grow kunnen continu de wateropname en waterhuishouding van de plant meten op basis van sapstroom en stamdiameter. “Hoewel er een schat aan informatie uit de metingen kan worden gehaald die echt het effect op de plant van elke actie in de kas kan visualiseren, ontbreekt het nog aan kennis en ervaring om er in de teelt ook echt mee te sturen”, vertelt Olivier Begerem.

Combineren met teeltkennis
"Momenteel hangt het meetsysteem al op diverse praktijkbedrijven, maar merken we dat er nog een stap te zetten is om de sensoren toepasbaar te maken in de dagelijkse teeltsturing. Om dit te realiseren, zullen er relaties gelegd moeten worden tussen de metingen, het kasklimaat  en de plantfysiologie. Dit vraagstuk is in lijn met de ontwikkelingen op het gebied van data gedreven telen waar Delphy zich onder andere in verdiept. Komende periode gaan we daarom met Delphy Improvement Centre aan de slag om de data te combineren met de teeltkennis."

Plantreactie meten
De sensoren meten de plantreactie op veranderen in het klimaat, zoals door irrigatie of belichting, maar ook op snoeien en oogsten. “We kunnen onder meer al zien wanneer een plant gaat verzwakken of versterken en visualiseren hier ook welke actie hier de mogelijke oorzaak van is en hoe we dit zouden kunnen vermijden. Verder hebben we aanwijzingen dat we het ontstaan van neusrot kunnen detecteren door in kaart te brengen hoe de plant zich ’s avonds herstelt. Verder kunnen we bij de tomaten het moment van scheuren zien, en bij de komkommers hebben we laatst guttatie in de metingen kunnen waarnemen.”

"Door het combineren van de mogelijkheden van de sensoren met de huidige teeltkennis en de ervaringen die telers tot dusver met het systeem hebben, kunnen nieuwe stappen gezet worden in het sturen van de plant."

Voor meer informatie: 

2Grow bvba
Aelmeerstraat 5, 9070 Destelbergen BE
Tel: +32 (0) 498 / 38.86.68