Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse telers krijgen schermadvies van Pieter Mol

Om telers te informeren, is het voor de adviseurs van Svensson belangrijk bij tijd en wijle op bezoek te gaan. Om die reden huurde adviseur Pieter Mol onlangs een auto om in Frankrijk telers en instituten te informeren over de nieuwste trends op het gebied van klimaatschermen. 

Hieronder het reisverslag.

Maandag
Pieter Mol is deze maandagochtend al vroeg in touw. Afgelopen week is hij een paar dagen in Frankrijk geweest om daar tuinders te adviseren en naar hun verhalen en vragen te luisteren. Hij was alleen het weekend thuis en deze middag gaat hij alweer richting Frankrijk. Zijn werkterrein bestaat uit Frankrijk, Zuid-Europa en Noord-Afrika.

“Het is vooral in Frankrijk heel veel autokilometers maken. De grote glastuinbouwgebieden vind je in Bretagne, rond Nantes en Bordeaux (richting de kust) en tussen Marseille en Perpignan.”

Via Parijs gaat het deze middag naar Brest in Bretagne. Deze ochtend heeft hij echter nog geen weet van de vertraging, waardoor hij pas tegen middernacht in zijn hotel zal aankomen.

“Ik beantwoord eerst enkele e-mailtjes en werk de verslagen van afgelopen week uit.” Daarna bereidt hij thuis de komende trip voor. Hij weet door ervaring dat schema’s bij Fransen niet heilig zijn. “Ik moet heel flexibel zijn”, vertelt hij voordat hij richting P3 van Schiphol gaat. “Zo is er net een afspraak bijgekomen voor donderdagochtend bij kwekerij Serre du Lac.”

Dinsdag
Met de vertraging in de benen gaat de eerste afspraak deze dag naar Alain Guillou van het onderzoeksstation Caté in St-Pol-De-Léon. Vandaag en op de laatste dag gaat Sebastien Letoux van Hoogendoorn klimaatcomputers met hem mee. “Svensson en Hoogendoorn werken samen in het programma Connected Screening, wat we aan enkele tuinders gaan uitleggen.”

Op het teststation Caté, dat kwekers uit de omgeving helpt om hun teelt te verbeteren, gaat het gesprek over Harmony 2315 O FR. Dit diffuse open zomerscherm hing als proef gedurende de zomer boven aardbeien op een goot. “Ik ben 3 tot 4 keer per jaar bij Alain om te sparren en nieuwe schermstrategieën uit te werken. De proef boven de aardbeien leverde uiteindelijk betere vruchten op. Het diffuse licht heeft een positieve invloed op de vruchttemperatuur. Gelijk evalueren we het telen van tomatenrassen in een vorig jaar opgeleverde nieuwbouwkas met in drie afdelingen verschillende klimaatschermen: de eerste afdeling is een normale Venlokas met twee schermen, de andere is een semi-gesloten kassysteem met ook twee schermen en de laatste is ook semi-gesloten met ook twee schermen en led- en Son-Tverlichting.”

De lunch zit er nog niet in als de rit naar Yves Kerberiou gaat. Hij is de eigenaar van biokwekerij Gaec du Triskell van 2,2 ha. Zijn tomaten staan in de volle grond en worden 100 procent zonder gewasbeschermingsmiddelen geteeld. Kerberiou overweegt een klimaatscherm te installeren, onder andere omdat de nachtelijke uitstraling invloed heeft op de koptemperatuur van zijn planten.

Na een kort gesprek over de laatste schermtrends is er dan eindelijk tijd voor een goede Franse lunch in St-Pol-De-Léon en die is nodig omdat de dag er nog niet opzit. Midden op het schiereiland wordt later in de middag nog Julien Helies bezocht. Hij teelt tomaten en aardbeien onder glas en heeft plannen om zijn schermdoeken te vervangen. Sebastien Letoux mag aan de bak. Helies wil alles weten over Connected Screening.

Woensdag
Vroeg uit de veren, omdat de enige afspraak deze dag in het plaatsje Avoine ligt, zo’n 330 kilometer sturen vanaf het hotel. Pascal Delahaye en Matthieu Serrault van Jardin de Rabelais worden bezocht. “Zij hebben hypermoderne kassen van in totaal 14 ha. De twee eigenaren hebben diffuus glas met dubbele AR-coating, maar toch waren de koppen van de hoog hangende trossen cherrytomaten van het Piccolo-ras misvormd. Ik heb ze vorig jaar het advies gegeven om in een afdeling de Harmony 2315 O FR te installeren. De twee zijn enthousiast over de planten onder dit scherm. Het sterk diffuse licht levert een koptemperatuur op die 2-3 graden lager is. De planten groeiden minder schokkerig en stressloos, waardoor er geen misvormde trossen meer waren dit seizoen, zo geeft Pascal met een dikke glimlach aan. Daarnaast ben ik de rest van de dag bezig geweest met lichtmetingen en het meten van de planttemperatuur.”

Na alle metingen gaat de autorit richting de kust van Pornic in de richting van Nantes waar de volgende dag drie afspraken in de agenda staan. “De planten groeiden minder schokkerig en stressloos, waardoor er geen misvormde trossen meer waren dit seizoen.”

Donderdag
“Eindelijk een lekkere kop koffie. Franse telers zijn op dat vlak anders dan hun Nederlandse collega’s, waar bij bezoeken altijd een dampende kop koffie klaarstaat.” Hij, en Sebastien Letoux van Hoogendoorn worden ontvangen door teler Stéphane Gaborit, van Serre du Lac. “Ook hij wil alles weten over de laatste schermontwikkelingen en onze samenwerking met Hoogendoorn, Connected Screening.”

Daarna snel naar SCEA Serre des Landes voor een aftersales bezoek en evaluatie van een nieuwe kas uit 2017. “Gelukkig ging het met eigenaar Benoit Musset niet alleen over de eerste teelt van zijn tomaten, maar ook over zijn passie voor vissen en het feit dat 80 tot 90 procent van zijn werknemers uit de buurt komt. Net als in Nederland zetten Franse telers veel buitenlanders in, maar Benoit is in staat ze uit de regio te halen.”

Het laatste bezoek die dag is verrassend, alvorens Mol het vliegtuig via Nantes over Parijs naar Amsterdam neemt. In boogkassen van plastic hangt een aantal Harmony klimaatschermen als test voor de teelt van ‘mache’, een soort minisla, en radijs. “Onderzoeksstation CDDM wil kijken of zo het krijten, dat met een helikopter gebeurt, kan aanpassen. Die minisla groeit het beste bij 60 tot 70 procent schaduw. In combinatie met het plastic en onze Harmony klimaatschermen is dat mogelijk en hoef je die 500 hectare in de toekomst niet meer met een heli te krijten. Dat scheelt een boel werk en het is een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast vindt er een verbetering van de teelt plaats.”

Vrijdag
Nog met de verjaardag van zijn zoon in het lijf is Frankrijk al weer snel vergeten, deze vrijdagochtend op het Svensson hoofdkantoor in Hellevoetsluis. “Tijdens het consultancy overleg is het luisteren en praten over wat er plaatsvindt. Het is fijn om te horen wat mijn collega’s hebben meegemaakt. Verder neem ik ook de projecten die in Frankrijk op stapel staan door met Customer Service en Sales, maar dan is het tijd voor het weekend.”

Dit artikel verscheen eerder in Telen en Trends, jaargang 7, uitgave 12.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
info@ludvigsvensson.com
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: