Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genetische variant gekoppeld aan lengte van komkommer

De komkommer behoort tot de top vijf van groentengewassen in de wereld. Komkommers worden meestal vers gegeten of geconserveerd als augurken. Een belangrijk kenmerk van de komkommer is de lengte. Komkommers variëren in grootte van 5 tot 60 cm, afhankelijk van de teeltwijze én het ras.

In een poging om de genetische basis van de variatie in komkommerlengtes te identificeren, heeft een team van onderzoekers onder leiding van Xiaolan Zhang, van de China Agricultural University, 150 komkommers met verschillende vruchtlengtes geanalyseerd. Zij identificeerden twee varianten van een gen genaamd CsFUL1, dat verschilde door een enkel basispaar in het DNA. De CsFUL1A-variant verscheen in langvruchtige Oost-Aziatische komkommers, terwijl de CsFUL1C-variant willekeurig voorkwam in wilde en halfwilde komkommerpopulaties.


Verschillende komkommercultivars vertonen een grote variatie in de lengte van de rijpe vruchten.

De onderzoekers toonden aan dat een verminderde hoeveelheid CsFUL1A  verantwoordelijk was voor langere vruchten, terwijl kortere vruchten werden veroorzaakt door een verhoogde aanwezigheid, of door de C-variant op deze plaats, waarvan ze aantoonden dat deze niet volledig functioneel is. Daarom concludeerden de auteurs dat CsFUL1A fungeert als een onderdrukker van de vruchtlengte.

Zij toonden verder aan dat CsFUL1A direct de werking van CsSUP, een bekende regulator van celexpansie en -deling, onderdrukt. Bovendien werd de werking van twee auxine transporter genen, CsPIN1 en CsPIN7, direct geremd door CsFUL1A , wat leidt tot een verminderde vermenigvuldiging van het groeihormoon auxine.

Dit onderzoek heeft een belangrijke, bepalende factor voor vruchtlengte gevonden en heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van strategieën om de vruchtlengte in de komkommerteelt te manipuleren.

Auteur Jianyu Zhao beschreef de volgende stappen: "Wij streven ernaar om de upstream regulatoren van CsFUL1A te identificeren in de lengtevariatie van de komkommers en om de relatie tussen CsFUL1A en andere genen voor de vruchtlengte te ontleden."

Voor meer informatie:
American Society of Plant Biologists
aspb.org

Publicatiedatum: