Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BASF, Fluence en Priva van de partij

Consortium ontwikkelt gewassen voor meerlagenteelt

De Foundation for Food and Agriculture Research (FFAR) lanceert het Precision Indoor Plants (PIP) Consortium (PIP) Consortium, een publiek-private samenwerking die de grenzen van de traditionele landbouw overstijgt om smaakvolle, voedzame gewassen te ontwikkelen die speciaal bedoeld zijn voor vertical farming.

Meer aandacht voor gewassen in meerlagenteelt
Het duurzaam voeden van een groeiende wereldbevolking vereist dat onderzoekers innovatieve benaderingen van voedselproductie onderzoeken. Een aanpak die aan populariteit wint is de gecontroleerde meerlagenteelt. Wereldwijd groeit de belangstelling daarvoor. Toch richt het onderzoek zich vooral op ontwerpelementen voor de systemen, zoals verticale productiefaciliteiten en verlichting en niet op de planten zelf.

"Het merendeel van de gewassen die binnen worden geteeld, zijn in de loop van duizenden jaren ontwikkeld voor de productie buiten," aldus Sally Rockey, directeur van FFAR. "Hoewel het belangrijk is om de ontwerpelementen van het systeem te begrijpen, probeert PIP te begrijpen welke milieu- en genetische factoren helpen om de gewassen binnen te laten gedijen."

De PIP-samenwerking roept een gevarieerd aantal deelnemers bijeen die aspecten van de verticale tuinbouwsector vertegenwoordigen. De samenwerking bundelt middelen om gezamenlijk onderzoek te financieren dat voedzame, smaakvolle gewassen produceert die het hele jaar door overal op rendabele wijze kunnen groeien. PIP zal onderzoeken hoe het gehalte aan voedingsstoffen en de opbrengsten kunnen worden verhoogd, hoe gewassen met minder energie kunnen worden verbouwd en hoe gewassen het best presteren in gecontroleerde teeltomgevingen.

"Herinnert u zich de smaak van tomaten uit uw jeugd? Als u net als ik bent, klaagt u elke zomer dat tomaten vandaag de dag niet meer hetzelfde zijn. Tomaten zijn er in overvloed, stabiel en resistent tegen ziekten - maar niet zo lekker als ze ooit waren," aldus John Reich, wetenschappelijk programmadirecteur van FFAR. "Het onderzoek van PIP zou echter een tomatenplant kunnen opleveren die binnen snel groeit, goed smaakt en zeer voedzaam is. Deze plant zou minder energie nodig hebben om binnen te groeien, wat de betaalbaarheid zou kunnen verhogen, en zou overal gekweekt kunnen worden, ongeacht de beperkingen van het milieu."

"PIP is een belangrijk initiatief om onderzoek naar fotobiologie voor commerciële toepassingen te verifiëren en meer telers in staat te stellen op rendabele wijze planten te telen voor mensen die normaal gesproken geen toegang hebben tot verse groenten, kruiden en fruit," zegt Dave Cohen, CEO van Fluence Bioengineering.

Verbeterde voedingswaarde
Met een groeiende bevolking, verschuivingen in de vraag van de consument naar gezonder, smakelijker voedsel en uitdagingen als gevolg van een veranderend klimaat, kan het telen van gewassen binnen een oplossing zijn en aan de vraag voldoen. Telen in gecontroleerde omgevingen kan succesvol met sla en andere bladgroenten, zelfs met winstoogmerk.

Het onderzoek van PIP heeft als doel om van gecontroleerde teeltomgevingen een optie te maken voor de teelt van een verscheidenheid aan gewassen, waaronder bladgroentes en kruiden, tomaten, aardbeien en bosbessen. De eerste PIP-projecten zullen zich richten op het verbeteren van de voedingswaarde en het veranderen van de grootte en vorm van de plant.

Ook aandacht voor ruimtevaart
Dit onderzoek heeft implicaties voor een grote verscheidenheid aan teeltomgevingen, waaronder de buitenlandbouw en ruimtevaart. Voor telers die van plan zijn om buiten te gaan werken, heeft het onderzoek van PIP het potentieel om de druk op het milieu te verminderen, gewassen veerkrachtiger te maken tegen stress, de voedsel- en voedingszekerheid te versterken en de toeleveringsketen voor producenten te verkorten. Het onderzoek is ook nuttig voor overheidsinstellingen en bedrijven die geïnteresseerd zijn in het verbouwen van voedsel in de ruimte voor ruimteverkenning op lange termijn.

FFAR investeert 7,5 miljoen dollar in PIP en met extra fondsen van de deelnemers zal het consortium minimaal 15 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van smaakvolle, voedzame gewassen voor de verticale tuinbouw. De deelnemers van PIP vertegenwoordigen binnentelers, kwekers, genetica-bedrijven en leiders van landbouwmachines, waaronder AeroFarmsBASFBenson Hill BiosystemsFluence BioengineeringIntrexonJapan Plant Factory Association en Priva.

Publicatiedatum: