Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers ontdekken 'nanobellentechnologie'

"Hoe meer zuurstof je je in gietwater hebt, hoe sneller je het verschil begint te merken"

Het telen van een gezond gewas in een kas heeft alles te maken met controleren van alle variabelen. Hierbij wordt meestal gedacht aan temperatuur, luchtvochtigheid, pH, voedingsstoffen en licht. Een variabele die daarbij over het hoofd wordt gezien is opgeloste zuurstof.

In drie afzonderlijke casestudies experimenteerden een fervent aardbeienteler, een hydrocultuurteler en een bachelorstudent aan een grote universiteit in de VS met het toevoegen van opgeloste zuurstof aan irrigatiewater via een proces dat elektrolyse heet. Zij gebruikten de O2Grow-nanobellentechnologie van het bedrijf Oxygen Research Group om de opgeloste zuurstof te verhogen in hun irrigatiesysteem.

Met het O2Grow-systeem worden kleine moleculen waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse van het water gescheiden, waardoor de opgeloste zuurstof in het water 50% hoger ligt dan bij traditionele methoden. "Met deze technologie kun je zuurstofverbindingen aanmaken met hoeveelheden van 40 L tot 1000 L per keer, wat ideaal is voor een kleinere kweek- of vermeerderingsruimte," legt het team van O2Grow uit.

Dennis Clark, voorzitter van de Oxygen Research Group LLC, zegt dat je 2 mg/L opgeloste zuurstof uit een bronput kunt krijgen en met een bubbelaar tot 8 mg/L. "Dat is beter dan niets, maar onderzoek heeft aangetoond dat als je hogere niveaus van opgeloste zuurstof kunt krijgen, je betere opbrengsten kunt krijgen.”

"Maar wat als je 12 mg/L krijgt," vervolgt hij. "Dan begin je het verschil te merken.” Dit kan worden bereikt met de nanobellentechnologie van O2Grow.

Verhoogde aardbeienopbrengsten
Erik Gundacker, een voormalig computertechnicus en nu eigenaar van Scenic Valley Farms in Rosemount, Minnesota, teelt biologische aardbeien in gestapelde potten (ja echt, kijk hier foto 7 om te zien hoe dat eruit ziet) in hoge tunnelstructuren. Hij voorziet de lokale markten acht maanden per jaar van verse aardbeien, iets wat tot nu toe ongehoord was in dit deel van de wereld.

Vorig jaar voegde hij het systeem toe aan zijn irrigatietank. Hij teelt 5 verschillende aardbeienvariëteiten op 6 goten, met 50 planten per goot, allemaal in de bodem. Hij zag een toename van de opbrengst in alle variëteiten op één na. Hij zegt dat hij dit jaar vier keer zoveel zal telen met behulp van het systeem, wat hem naar zijn mening een meer representatief monster zal opleveren. Gundacker heeft er alle vertrouwen in dat het systeem resultaten zal opleveren. "De goede resultaten maken dat ik overweeg deze toepassing ook bij andere gewassen te gebruiken," zegt Gundacker. 

Betere wortels, gezondere planten
In een universitaire studie bereikte student Taylor North, onder leiding van Sonja Maki, PhD en Assistant Professor aan de afdeling Plant & Earth Sciences aan de Universiteit van Wisconsin-River Falls, een aanzienlijk betere wortelontwikkeling met behulp van het O2Grow-systeem om opgeloste zuurstof toe te voegen tijdens een studie naar de teelt van kroonerwten.

"We hadden in twee van onze hydrocultuur omgevingen een slechte wortelontwikkeling opgemerkt," zegt Maki. Ze zei dat de gemeten opgeloste zuurstof vrij laag was met 5 mg/L. "We hebben geprobeerd om luchtstenen toe te voegen, maar het hielp niet veel.”

North voerde een experiment uit met de kroonerwt omdat, zoals ze uitlegt, het een bepalende plant is die aan de bovenkant breed groeit en veel bloemen produceert. Ze voerde experimenten uit met behulp van een controle en de gepatenteerde O2Grow-technologie en merkte een duidelijk verschil in de experimentele planten op.

"Over het geheel genomen was het prachtig, de elektrolyse werkt fenomenaal," zegt North, wiens onderzoek naar de kroonerwt en elektrolyse werd geaccepteerd en zal worden gepresenteerd op een conferentie aan de Kennesaw State University in Georgia.

Overvloedige producten
Terwijl Dion Graber, eigenaar van Microfarms LLC in Indiana, in eerste instantie onderzoek deed naar het gebruik van opgeloste zuurstof om biofilm te helpen bestrijden, merkte hij een duidelijk verschil op in de opbrengst van zijn producten. Hij is helemaal om en gebruikt de grootste oxygenator van O2Grow's, de O2Grow-2250, om opgeloste zuurstof toe te voegen aan zijn irrigatietank voor al zijn planten. De teler, die verse producten levert aan de lokale markten, zegt dat hij een toename van 40% in tomatenproductie, 50% in komkommers en 60% in paprika's heeft gezien. Hij zegt dat ze ook vroeger sla oogsten  (5-6 dagen eerder) met hun hydrocultuursysteem. "Alles lijkt er een stuk gezonder uit te zien en de planten nemen beter voedingsstoffen op," zegt Graber. 

Voor meer informatie:
Oxygen Research Group, LLC
15320 Minnetonka Industrial Rd
Minnetonka, Minnesota 55345
+1 952-474-5820
info@o2grow.com 
www.O2Grow.com   

Cindy Scanlon
cscanlon@o2grow.com 

 

Publicatiedatum: