Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bas Vollebregt, wethouder Economie in Delft:

"In tuinbouw lang niet meer alleen handwerk maar nog meer robotica is nodig"

“De tuinbouw is al een sector met een hoge mate aan technologie. Maar er kunnen zeker nog stappen gezet worden in de toepassing van nog meer technologie, waaronder drones en robotica”, vertelt Bas Vollebregt, wethouder Economie in Delft.

Bas Vollebregt is sinds 2018 – namens de partij STIP (Studenten Techniek In Politiek) – wethouder Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed. En daarmee was hij ook automatisch lid van de Greenboard van de Greenport. Inmiddels is hij binnen de Greenport trekker voor het thema Kennis & Innovatie.

De Greenport en de Greenboard waren voor de voormalig student Technische Bestuurskunde niet de eerste kennismaking met de tuinbouw: een deel van zijn familie woont in het Westland en werkt in de sector. Maar toch was Vollebregt verrast door wat hij zag in de tuinbouw. “De tuinbouw is een sector met een hoge mate aan technologie. Terwijl op sommige plekken onterecht het beeld nog steeds bestaat dat veel werk er nog met de hand gebeurt. Toch kan de tuinbouw nóg meer stappen zetten in het toepassen van technologie.”

Waarom is dat nodig?
“Er liggen enorme kansen in het toepassen van onder meer drones, plukrobots en andere innovaties. Sterker, die transitie hebben we nodig om internationaal concurrerend te kunnen blijven. Dat is belangrijk voor de hele regio.”

Welke rol kan de Greenport daarin spelen?
“Het gaat allereerst om het verbinden van ondernemers, kennisinstellingen en overheden. Ze moeten elkaar weten te vinden. Daarom zijn de fieldlabs in onze regio zo enorm belangrijk, zoals bijvoorbeeld het onlangs geopende Robohouse. In fieldlabs worden ondernemers geprikkeld aan de slag te gaan met nieuwe technologie. Daarbij krijgen ze vanzelfsprekend hulp van de fieldlabs bij de uitwerking hoe de technologie het past kan worden toegepast.”

Maar fieldlabs zorgen niet automatisch voor innovatie.
“Ze moeten inderdaad bekender worden. We moeten laten zien dat ze echt iets kunnen betekenen. Daarnaast zijn er innovatieprogramma’s via o.a. de MRDH. Die geven ondernemers die willen innoveren een steuntje in de rug.”

Innovatie is ook gebaat bij talent. Kiezen voldoende studenten voor de tuinbouw?
“Het is een grote uitdaging de juiste mensen op te leiden voor een baan in de tuinbouw. Een baan in de tuinbouw is een enorm kansrijk beroep voor technisch gedreven studenten. We moeten ze dus nog meer stimuleren te kiezen voor de tuinbouw.”

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: