Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe methode voor kwaliteitsmeting & -beoordeling in versketens

De consument verwacht groenten- en fruitproducten die altijd lekker zijn (Ready To Enjoy en Ready To Eat (RTE)). Een optimale naoogst-keten is cruciaal om aan deze hoge eisen te kunnen voldoen. Daarvoor moet je het kwaliteitsverloop binnen die keten goed begrijpen en kunnen voorspellen. "Dat is precies wat de Postharvest Technology groep van Wageningen Food & Biobased Research, samen met ruim 20 andere bedrijven, onderzocht in het project GreenCHAINge Groente & Fruit. Op donderdag 14 maart presenteren wij de resultaten in een seminar bij het GroentenFruit Huis", aldus de Postharvest Technology Groep, Wageningen Food & Biobased Research.

Kwaliteit voorspellen
Kwaliteit is een breed begrip en kan men op verschillende momenten en manieren meten. Kwaliteit in de keten is altijd afhankelijk van de initiële kwaliteit van een product (gemeten op het moment van de oogst). Voor verschillende groenten- en fruitsoorten hebben wij protocollen opgesteld. Daarmee kan men - op basis van de initiële kwaliteit en de kwaliteit gemeten op het moment van aankomst bij de handel of retailer - de eindkwaliteit (bij verkoop in de supermarkt) voorspellen. Deze voorspellende modellen houden ook rekening met de tijd en temperatuur tijdens transport, opslag of rijping.

Kwaliteit meten
"Om de kwaliteit te kunnen beoordelen, moet je o.a. interne eigenschappen, zoals de kleur van vruchtvlees of interne defecten, bekijken. Dit noemen we fenotyperen. Dat gebeurt vaak op een subjectieve manier, want er zijn weinig objectieve hulpmiddelen beschikbaar. Met een kleurenkaart en een hardheidsmeter ben je er wel zo’n beetje. Vooral handmatige beoordelingen kunnen sterk verschillen per persoon. Zelfs bij beoordeling door één expert zie je van dag tot dag veel variatie."

Image analysis
"Objectief beoordelen is daarom beter en heel goed mogelijk met behulp van camera’s en image analysis. Dat betekent: gestandaardiseerde digitale foto’s analyseren (bijvoorbeeld op kleur) door middel van een app of programma. Op die manier kun je overal ter wereld dezelfde kleurwaarden meten, onafhankelijk van personen en omstandigheden. Voorwaarde is wel dat de foto’s binnen een gestandaardiseerde meetmodule worden gemaakt. Extra voordeel van deze objectieve en digitale metingen is dat alle meetwaarden in een continue schaal worden weergegeven in plaats van in klassen. Dat is cruciaal om verbanden met andere, soms ook inwendige, kwaliteitseigenschappen te vinden", zegt de Postharvest Technology Groep.  

Van destructief naar non-destructief
Om die interne kleur of interne defecten te kunnen meten, snijdt men groenten en fruit door. Deze zogenaamde destructieve metingen, leiden tot onverkoopbare producten. In het project GreenCHAINge werkten wij aan het ontwikkelen van non-destructieve metingen om interne kwaliteit te voorspellen. Hierbij is gebruik gemaakt van verschillende technieken zoals Nabij InfraRood Spectroscopie (NIRS) en hyperspectral imaging. Deze meetgegevens worden via modellen vertaald in kwaliteitscriteria. Naast modellen op basis van de reguliere regressie, werken wij met een Support Vector Machine (SVM) model en een classificatie, bijvoorbeeld ‘gezonde’ mango’s en mango’s die van binnen bruin zijn (met intern bruin).

Alle vruchten meten
Door de combinatie van fysiologische en technologische expertise kunnen we fysiologische kwaliteitsparameters ontrafelen en via voorspellende modellen koppelen aan NIR-spectra en hyper spectrale data. Bovendien leren de veranderingen van de spectra ons ook over de ontwikkeling van kwaliteit gedurende de gehele naoogst-keten. NIRS en hyper spectrale metingen zijn non-destructief en maken meerdere metingen aan dezelfde vruchten gedurende de gehele afzetfase mogelijk. Doordat de technieken niet destructief zijn is het fruit verkoopbaar en kunnen we alle vruchten meten in plaats van een zeer beperkt gedeelte.

Eindseminar GreenCHAINge
Op donderdag 14 maart presenteert Postharvest Technology Groep, Wageningen Food & Biobased Research de resultaten van het GreenCHAINge project. 

Datum:         14 maart, van 14:00 – 17:00 uur
Locatie:        HortiVERSum, Louis Pasteurlaan 6, Zoetermeer  
Aanmelden: https://groentenfruithuis.nl/agenda/eindseminar-greenchainge 

 

Publicatiedatum: