Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitsland, Sicilië, Californië, Mexico

Tomatenvirus ToBRFV duikt wereldwijd op

Na de ontdekking van het tomatenvirus ToBRFV, tomato brown rugose fruit virus, in Duitsland, Californië en Sicilië, is het virus nu ook gemeld in Mexico. In september 2018 werd ToBRFV voor het eerst ontdekt bij 8 tomaten- en paprikatelers in de gemeente Yurecuaro (in de staat Michoacan). Het virus werd in oktober 2018 ook ontdekt in de staat Guanajuato.

Wat is dit?
ToBRFV duikt op in steeds meer tuinbouwgebieden. ToBRFV is een relatief nieuw virus en is nauw verwant aan TMV en ToMV, aldus Belgische experts van Proefcentrum Hoogstraten.

Bijna alle huidige beschikbare tomatenrassen zijn resistent tegen zowel TMV als ToMV, maar dit nieuwe virus brak door de resistentie heen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van het pepino mozaïekvirus (PepMV).

ToBRFV kan zich gemakkelijk verspreiden binnen een kas, omdat het zich kan verspreiden via de hardware die in de kas wordt gebruikt. Verspreiding van de ene kas naar de andere kan plaatsvinden via bezoekers of seizoenarbeiders, het uitwisselen van materiaal, maar ook via vogels of hommels, of zelfs een gezamenlijke verpakkingshal.

Tobamovirussen in het algemeen zijn zeer hardnekkig en kunnen lange tijd overleven zonder waardplant en op materialen zoals kleding of gereedschap, in plantenresten, in de grond of wat dan ook, zonder hun virulentie te verliezen. Daarom is een grondige desinfectie tijdens de vruchtwisseling aan te raden, evenals hygiëneregels tijdens de oogst.

Start in Duitsland
In juli 2018 werd in de Nederrijnregio Noordrijn-Westfalen (Duitsland) in talrijke kassen met tomatenteelt ongebruikelijke fruit- en bladsymptomen waargenomen. In totaal ging het om meer dan 25 hectare tomaten. In 7 kassen met tomaten werd ToBRFV bevestigd.

Italië
Onlangs meldde de Italiaanse professor Walter Davino ook de ontdekking van het virus in Siciliaanse kassen. "Het is een zeer gevaarlijk virus omdat het op meerdere manieren kan worden overgedragen. Het is van cruciaal belang om voorzichtig te zijn met het contact tussen elke plant en de operator die in het veld werkt. Er zijn bewijzen die aantonen dat het ook via het zaad kan worden overgedragen," legde hij uit.

De aanwezigheid van ToBRFV werd bevestigd in één kas (2000 m²) met tomaat (Solanum lycopersicum) in de gemeente Ispica (provincie Ragusa). Ongeveer 10% van de planten was besmet, maar de symptomen waren niet ernstig. In het gebied zullen verdere onderzoeken worden uitgevoerd om mogelijke andere uitbraken op te sporen.

Californië
De CDFA rapporteert ook de ontdekking van het virus in Californië. In september ontdekte de organisatie ToBRFV in een tomatenplantweefselmonster dat door een particulier bedrijf in Californië naar hen werd gestuurd. Het monster was genomen van tomatenplanten die in de kas van het bedrijf in Santa Barbara County werden geteeld.

Op 13 september 2018 had het bedrijf ook een onofficieel symptomatisch tomatenbladmonster naar CDFA gestuurd voor diagnose van de bijbehorende ziekteverwekker. Op 2 november 2018 identificeerde de CDFA de bijbehorende ziekteverwekker als ToBRFV. Bij verder onderzoek van de situatie in Californië werd de CDFA door het bedrijf ervan in kennis gesteld dat al het met ToBRFV besmette en symptomatisch plantaardig materiaal vrijwillig was vernietigd, waardoor de verzameling van een officieel monster werd voorkomen. Het risico in verband met de mogelijke introductie van ToBRFV en een voorgestelde classificatie voor deze ziekteverwekker is echter gedocumenteerd op de CDFA-website.

Het virus is al eerder in Californië aangetroffen. In 2017 werden indirecte bewijzen gemeld van een nieuwe virusziekte die zich snel verspreidde in de tomatenteelt in Baja California Sur. In juli 2018 vertoonden planten in beschermde kassen uit Ensenada, Baja California, die de Tm-2 en Tm-22 resistentiegenen dragen die effectief zijn tegen ToMV, ernstige mozaïek, blaasvorming en bladvervorming. Dit bleek uit rapporten van APS Journal. De geïsoleerde sequentie vertoonde een 99,8 en 99,9 % nucleotidehomologie met isolaten uit Jordanië en Israël. Volgens het tijdschrift was dit het eerste rapport van ToBRFV in Amerika.

Mexico
In september 2018 werd ToBRFV voor het eerst ontdekt in 8 tomatenteeltbedrijven (Solanum lycopersicum en Capsicum sp.) in de gemeente Yurecuaro (staat Michoacan).

Symptomen op de vruchten waren onder andere gele verkleuring, groene vlekken, vervormingen, groene groeven, onregelmatige bruine vlekken en mozaïeksymptomen, vlekken en vergeling op de bladeren.

De ontdekking werd bevestigd door RT-PCR en opvolgende onderzoeken. Het virus werd in oktober 2018 ook ontdekt in de staat Guanajuato. Er zijn aanvullende onderzoeken gepland om nieuwe uitbraken op te sporen en er worden fytosanitaire maatregelen genomen om de ziekte te bestrijden. De status van ToBRFV in Mexico wordt officieel erkend als: besmettelijke plaag, actie noodzakelijk, uitroeiing nodig.

Eerdere bevindingen
ToBRFV werd in 2015 in Jordanië ontdekt, maar kwam in 2014 al in Israël voor. ToBRFV infecteert tomatenplanten en leidt tot mozaïekkleuring van de bladeren en verkleuring en vervorming van de vruchten. De bladsymptomen omvatten chlorose en mozaïek met donkergroene uitstulpingen. Fruitsymptomen bestaan uit gele vlekken, vaak geconcentreerd rond de kelk met occasionele rugoïstische symptomen die de vruchten niet verhandelbaar maken. De nieuwe isolaatsequentie (TBRFV-Mx, MK319944) vertoont een 99,8 en 99,9 % nucleotidehomologie met respectievelijk isolaten uit Jordanië en Israël.

Publicatiedatum: