Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Groei Nederlandse landbouwexport komt bijna tot stilstand

Nederlandse export groenten stabiel, import krimpt

In 2018 is voor een bedrag van € 90,3 miljard geëxporteerd aan landbouwgoederen. Dat is een lichte groei van 0,2% ten opzichte van 2017 (€ 90,1 miljard). Wel steekt de groei schril af tegen de groei in 2016 en 2017 van respectievelijk 4% en 6%. Ook de importgroei stagneert, met voor 2018 nog maar een groei van 0,5%. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).  

Ondanks de rem in de groei blijft Nederland de op één na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten. 65,4 miljard is geproduceerd door Nederlandse telers.

Exportgroei stagneert

Import
Naar schatting is er in 2018 61,4 miljard geïmporteerd, een stijging van 0,5% van 2017. Ook hier is de groei fors lager, want in in 2017 werd nog een groei van 8% genoteerd t.o.v. 2016. Het handelsoverschot komt door de hogere groei van de import t.o.v. de export iets lager uit op 28,8 miljard euro, een daling van 0,4% t.o.v. 2017.

Importgroei

Export groenten stabiel, import krimpt
Tomaten, paprika's en komkommers zijn de belangrijkste exportproducten bij de groenten. De waarde van de kas- en vollegrondsgroenten bedroeg 6,6 miljard euro, vergelijkbaar met 2017. De export van tomaten nam af en de komkommerexport juist fors toe. 

Buurlanden
De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. In de top 10 van exportbestemming geen wijzigingen t.o.v. 2017 en ook de volgorde van de landen wijzigde niet.

De grootste absolute toenames in de Nederlandse landbouwexport in 2018 betreffen Japan (+ € 110 miljoen), Marokko (+ € 93 miljoen), Polen (+ € 86 miljoen), Rusland (+ € 77 miljoen) en China (+ 66 miljoen).

De grootste absolute afnames worden genoteerd bij Duitsland (-310 miljard euro), Frankrijk (-97 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk (-72 miljard euro). 

De exportgroei naar Japan betreft met name varkensvlees en dranken. Voor Polen valt de groei van de fruitexport op, terwijl snijbloemen extra naar Rusland geëxporteerd worden.

Bij de landbouwimport een vergelijkbaar beeld zonder grote wijzigingen.

Minister Carol Schouten roemt de Nederlandse land- en tuinbouwsector op basis van de nieuwe cijfers als 'belangrijke speler als het gaat om het produceren van voedsel voor een groeiende wereldbevolking', terwijl ook LTO reageert in de persoon van Marc Calon. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben."

Bekijk hier het hele rapport.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven