Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De vraag groeit, maar hoe staat het met de voorraden?

Cycloon Gaja stelt weerbaarheid kokosindustrie op de proef

Kokossubstraat wordt veelvuldig gebruikt in de tuinbouwsector. Omdat het hernieuwbaar en herbruikbaar is, biedt het telers een alternatief met lagere afvoerkosten. Daarnaast wordt het groeien op een plantaardig substraat gewaardeerd door gebruikers evenals de zeer goede wateropnamecapaciteit van het substraat en de constante toevoer van water naar de plant. De wereldwijde vraag neemt toe. Omdat het meeste van het product voor de tuinbouwsector afkomstig is uit India en Sri Lanka, is de sector door het recente slechte weer voor uitdagingen komen te staan. Hoe gaan kokossubstraatleveranciers hier mee om en zullen telers hierdoor worden beïnvloed?

Laten we beginnen met India. De Indiase kokosnootsector hoopt volgend jaar weer op de goede weg te zijn. Cycloon Gaja bereikte de Indiase kust op 15 en 16 november. De schade aan de kokossector is inmiddels aan het licht gekomen: veel kokosteeltbedrijven zijn gesloopt en Pattukkottai, een belangrijke leverancier van kokosvezel, is ook getroffen. De prijs van kokosnoten is gestegen, net als de prijs van kokos. Volgens Mahesh Kumar van de Federation of Indian Coir Exporters Associations is de druk op de kokosmarkt hoog. "Toen in Pattukkottai en de omliggende gebieden hectares kokosnootplantages zijn weggevaagd, begon de vraag naar een andere hub te bewegen", deelt hij mee aan de Times of India. "Maar door de recente regen kan het drogen van kokos in Pollachi moeilijk zijn."

Gaja was dit jaar niet de eerste bittere pil voor de Indiase kokossector. Vanaf vorig jaar resulteerde droogte in een lagere opbrengst aan noten per boom en dus minder grondstof. En dan is er de regen in het huidige seizoen, waardoor het moeilijk is voor de leveranciers om een voorraad aan te leggen. "Er is zon nodig om de kokos te drogen, maar op dit moment regent het nog steeds." We hopen dat de situatie snel zal verbeteren, zodat we weer grotere volumes kunnen leveren", zegt Wim Roosen van Dutch Plantin. Het bedrijf werkt met Indiase kokos en hun aanbod wordt beïnvloed door de storm. Nu beïnvloedt regen ook de verwerking - mogelijk veroorzaakt het vertragingen. "De afgelopen maanden is het hele bedrijf getroffen."

Nu, met het begin van de nieuwe teeltcyclus, is de vraag groot. "Doordat we een voorraad hebben aangelegd, kunnen we alle bestellingen die we hebben gedaan, versturen. Voor groeizakken en potten zal het op tijd zijn, voor de gebruikers van kokos kan dit een korte vertraging tot gevolg hebben. "Om ervoor te zorgen dat ze aan de verwachtingen kunnen voldoen, heeft het bedrijf klanten geen 5 kilo blokken laten bestellen. "Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt doen, maar kwaliteit en betrouwbaarheid zijn het belangrijkst voor professionele leveranciers in de sector. De herbevoorrading van de blokken kan tot twee maanden duren. We verwachten dat dingen na Kerst zullen normaliseren." 

Droogte heeft invloed op de kokosnotenopbrengst
Bij Pelemix zijn ze zich ook bewust van deze uitdagingen. De afgelopen twee jaar zagen ze de druk toenemen op hun Sri Lankaanse en Indiase teeltfaciliteiten. "De opbrengst per boom werd beïnvloed door de zware droogte, gecombineerd met moessonseizoenen met niet genoeg regen. Dit veroorzaakte een lager aanbod van grondstoffen in de meeste regio's, terwijl onze wereldwijde vraag naar een aantal van de productlijnen snel toenam. De tweede helft van dit jaar was beter op dat gebied: het moessonseizoen heeft veel regen, hopelijk genoeg voor de plantages om te herstellen van de jaren van droogte", deelt Eli Shalmon.

Maar toen kwam Gaja. "Hoewel we niet direct werden getroffen, betekent dit dat de algemene productiecapaciteit in India lager zal zijn. Voor ons kan de schade worden gedekt, omdat onze faciliteiten verspreid gelegen zijn: in India, Sri Lanka en Thailand. We hebben grote hoeveelheden droge beschermde grondstof en standaard afgewerkte goederen op voorraad naast de dagelijkse vraag naar de dagelijkse productie", legt Eli uit. "Kleine en middelgrote producenten zullen echter problemen ondervinden. We moeten ons ervan bewust zijn dat de wereldwijde vraag continu groeit, wat van invloed is op de behoefte aan grondstoffen. We investeren en ontwikkelen het bedrijf in overeenstemming hiermee en plannen onze stappen voor de lange termijn." Hij vervolgt: "Onze strategie is zoals altijd: houd de klanten op de hoogte van de situatie, bevestigt bestellingen alleen op basis van de werkelijke capaciteiten, wees transparant met de informatie en houd de kwaliteit op het hoogst mogelijke niveau. "

Markt groeit in het algemeen
Jelte Veenstra, directeur van kokossubstraten bij Van der Knaap, voegt eraan toe dat de markt voor kokos in het algemeen groeit. "Kijkend naar de jaarlijkse aantallen is de export van Indiase kokos dezelfde als de afgelopen paar jaar, maar de vraag naar kokossubstraten stijgt jaar na jaar. Over het algemeen is de Indiase teelt van kokosproducten in oktober en november gedaald als gevolg van de regen en vanwege de hogere vraag hebben veel lokale leveranciers hun product al eerder verkocht."

Bij Van der Knaap is voorraadbeheer een belangrijk onderdeel van het bedrijf. "We zijn voortdurend op zoek naar bronnen en voegen extra teeltlocaties toe omdat de vraag toeneemt, maar we verkopen alleen wat we zeker kunnen leveren. Daarom deden de huidige omstandigheden ons niet zoveel pijn als sommige andere spelers: onze teeltfaciliteiten zijn geografisch verspreid, we kunnen de kokos mechanisch drogen en we hebben overal ter wereld op strategische wijze voorraden aangelegd."

Sri Lankaanse teelt
Omdat veel glastuinbouwbedrijven niet van kokos willen afstappen, is de vraag naar Sri Lankaanse kokos momenteel hoger vanwege het Indiase tekort - maar ook in Sri Lanka heeft regen invloed op de sector. "Hier is momenteel de aanvoer van grondstoffen geen issue", deelt Shan Halamba van Riococo "Maar regen is dat wel. Terwijl dit normaal het droge seizoen is, heeft het sinds november om de dag geregend."

"Het op juiste wijze drogen van de kokos is een zeer belangrijk onderdeel van het proces", vervolgt Halamba . "Het zorgt ervoor dat het kokoskvezel een veilig, kwalitatief groeiend substraat is dat door de professionele glastuinders wordt gewenst. Daarom nemen alle serieuze spelers in de kokossector deze activiteit zeer serieus. Iedereen is getroffen door de regen, wat ongebruikelijk is in deze tijd van het jaar: normaal gesproken gebeurt dit in juli en augustus, gelukkig is het weer nu genormaliseerd - met heel weinig regen. Dat is goed, vooral omdat het toeristenseizoen ook begint. Ook verwachten we begin volgend jaar weer normaal te kunnen drogen. Dit heeft geen invloed op de bestellingen die worden verzonden."

Drogen is de uitdaging
Ook bij Fibredust hebben ze het weer zien veranderen. "Net als de andere grotere spelers in de branche hebben we een stabiel aanbod - we maken voortdurend producten. De regen is tegenwoordig een serieus probleem: de afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd. Het drogen van de kokos is de uitdaging op dit moment. Het weer is aan het verbeteren, we zijn klaar voor dit jaar, maar we verwachten dat het weer in de toekomst nog meer zal veranderen. Daarom investeren we in nieuwe methodes voor het drogen van de kokos. Op deze manier kunnen we met en zonder de zon drogen", zegt Satheesh Rao van Fibredust. "Omdat we veel locaties hebben in India en Sri Lanka, hebben we altijd een geweldige positie kunnen behouden. "We hebben veel natte grondstoffen en het drogen is altijd een uitdaging in bepaalde periodes. In de loop van het jaar worden onze bestaande klantorders zoals altijd met redelijke tussenpozen uitgevoerd zonder dat dit van invloed is op hun bedrijfsbehoeften. We gebruiken verschillende technieken om het materiaal te drogen, zelfs tijdens deze regenperiode. "We zullen doorgaan met evolueren en investeren om onze productiecapaciteit uit te breiden om aan onze klantbehoeften te voldoen", zegt Pidgeon van Fibredust.

Bevoorrading is essentieel
Botanicoir heeft twee jaar geleden in drogers geïnvesteerd. "Sri Lanka is niet zo hard getroffen als India, maar het is de laatste tijd nog steeds ongelooflijk nat en het vermogen om voortdurend te kunnen drogen is voor ons onmisbaar geweest. We hebben een voorraad aangelegd en kunnen blijven wassen, bufferen en drogen", aldus Kalum Balasuriya van Botanicoir. "De droogfase was vroeger de bottleneck, maar met de mechanische droger zijn we nu in staat om door te gaan met produceren, ongeacht de regen. En nu het weer is genormaliseerd, kunnen we het drogen ook buiten voortzetten, waardoor we er zeker van zijn dat we alle telers op tijd kunnen leveren."

Zoals alle professionele kokosleveranciers, ontvangt Botanicoir veel telefoontjes over het huidige tekort op de markt. "Natuurlijk kunnen we maar een bepaalde hoeveelheid leveren en ons orderboek is bijna vol. We willen geen bestellingen aannemen die we niet met zekerheid kunnen leveren. De sector heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd en de niveaus van professionaliteit zijn hoog, substraat is een noodzakelijk product voor telers. Ook al zijn we er zelf niet door geraakt, het is heel triest om de effecten van Gaja te zien en we hopen dat de situatie snel weer normaal zal worden. "

Voorraden veilig stellen
Het is duidelijk dat de kokosleveranciers er zeker van zijn dat ze de huidige uitdagingen kunnen oplossen - maar de regen zal de kleinere spelers in de sector beïnvloeden. "Door de huidige ontwikkelingen en de noodzaak om in technieken te investeren, zullen sommige van de kleinere spelers voor uitdagingen komen te staan, omdat ze hun bevoorrading niet kunnen veilig stellen, iets wat een must is in de huidige sector", aldus Pidgeon van Fibredust.

Halamba van Riococo vult aan: "De professionele spelers in de kokossector investeren voortdurend in het veiligstellen van benodigdheden voor telers. Daarom zijn we in staat om de huidige situatie aan te pakken en we willen ons nog verder ontwikkelen, terwijl kleinere spelers geneigd zullen zijn om het veld te ruimen omdat ze de huidige druk en omstandigheden niet aankunnen."

"Kokos heeft veel telers overtuigd, maar de sector moet verder professionaliseren", aldus Veenstra van Van der Knaap. "Zelfs tegenwoordig krijgen we e-mails van telers die zeggen dat ze kunnen leveren - iets waarvan we weten dat het niet waar is. Deze spelers hebben een negatieve invloed op de sector in het algemeen. Ook voor de tuinbouwsector toont de huidige situatie het belang van stabiliteit, beveiligde leveringen en betrouwbaarheid."

"Deze verandering veroorzaakt op korte termijn een tekort, maar wanneer het weer in januari zal verbeteren zal de productie gewoon doorgaan, zelfs met de invloed van de cycloon in het Indiase territorium", beaamt Eli met Pelemix. "Maar het laat zien dat de toekomst ligt bij de bedrijven die goed georganiseerd zijn met betrekking tot de productiecapaciteit. Het aanleggen van een voorraad tijdens het droogseizoen en het hebben van faciliteiten in verschillende landen. De sector wordt nu geconfronteerd met deze verandering."

Gaja zal India de komende jaren beïnvloeden. Miljoenen kokospalmen zijn weggevaagd en de aanvoer zal in die regio worden beïnvloed. India heeft nog steeds onaangeboorde gebieden en zal de komende jaren worden gebruikt om de kloof te overbruggen. Het is ook van vitaal belang voor de klanten om te werken met gerenommeerde kokosleveranciers die de capaciteit hebben om aan de behoeften te voldoen, zelfs op moeilijke tijden. "Regionale diversificatie, nieuwere technieken, extra capaciteiten zijn van vitaal belang voor deze sector om te evolueren en oplossingen te bieden", aldus Pidgeon van Fiberdust.

Publicatiedatum: