Slowakije

Eerste SuprimAir kas in Oost-Europa

In het Westen van Slowakije, bij het plaatsje Zlaté Moravce, is Certhon gestart met de bouw van een SuprimAir kas. De 6 hectare gesloten kas wordt voor het grootste deel ingezet voor de belichte teelt van komkommers, met daarnaast een belichte tomatenteelt. Met deze bouw is de eerste SuprimAir kas in Slowakije een feit.

Vanwege de lange, droge, warme zomer is de grootste uitdaging het beheersen van het klimaat in de kas én het buiten houden van insecten. Certhon: "De voordelen voor nu, maar ook zeker voor de toekomst, hebben de klant overtuigd te kiezen voor een SuprimAir kas. In deze gesloten omgeving zijn klimatologische omstandigheden tot in de finesse beheersbaar én worden door overdruk in de kas insecten effectief geweerd. Dit, in combinatie met interplanting, maakt het straks mogelijk om jaarrond te telen met een hoge productie, iets wat vanwege de hoge temperaturen in de zomer eerder niet mogelijk was. De nieuwe planten worden geplaatst tussen de oude planten, waardoor er geen tijd verloren gaat aan de teeltwisseling. Zo gaat de teelt daadwerkelijk het hele jaar door."

De SuprimAir kas is een energiebesparend en duurzaam concept. Door het ideale binnenklimaat kunnen de luchtramen vaker gesloten blijven, waardoor energie bespaard wordt en CO2 in de kas blijft. In dit project wordt energie opgewekt door WKK systemen. Ook is waterbesparing een belangrijk onderdeel: Het drainwater wordt ontsmet en hergebruikt.

Op dit moment is de fundatie gereed en is er gestart met de bouw van het complex. Verwacht wordt dat de bouw in augustus 2019 is afgerond, waarna de jaarronde productie gestart kan worden.

Voor meer informatie:
Certhon
www.certhon.com
info@certhon.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven