Een aantal Nederlandse loonwerkers heeft een certificaat ontvangen van Mardenkro voor het opspuiten van AntiReflect. AntiReflect zorgt voor meer licht in de kas en moet nauwkeurig op het kasdek aangebracht worden.

H.P.W. Spuittechnieken, Frenken-Tonnaer B.V., Sproeibedrijf Paul Sosef, Sproeibedrijf Van den Berg, De 3 Koningen B.V. en Klaas Quartel B.V. hebben alle zes een AntiReflect certificaat ontvangen. Het aanbrengen van AntiReflect komt nauwer dan bij andere ReduSystems coatings zoals ReduSol. Dat ligt aan de specifieke eigenschappen van het product. AntiReflect vermindert de weerkaatsing van licht op het kasdek, waardoor de lichtinval in de kas met zo’n 3% toeneemt.

“Het realiseren van die dikte is geen enkel probleem als je veel ervaring hebt. Bij een bepaald volume per hectare en de juiste druk en rijsnelheid is het heel goed te doen. Wat wel lastig is aan dit product: het is bij opbrengen 100% doorzichtig. Je ziet hem helemaal niet. Dat maakt het moeilijker dan bij andere coatings om te controleren wat je doet. Je moet letten op hele kleine belletjes op het kasdek. Daarvoor moet je steeds superscherp blijven”, vertelt Gert-Jan van Hattem van HPW Spuittechnieken.

Mardenkro ziet de vraag naar AntiReflect steeds harder groeien en is daarom van plan meer loonwerkers te certificeren voor AntiReflect. “We willen garant staan voor een optimale werking en hebben daarom dit jaar de doorgroei gelimiteerd tot 200 hectare kasdek. Toch zien we dat steeds meer Nederlandse loonwerkers zich willen laten certificeren om de applicatie van AntiReflect uit te voeren, wat betekent dat we volgend jaar nog meer hectare kunnen aanbieden,” vertelt Barry Zuidgeest, salesmanager Mardenkro.

Op dit moment wordt AntiReflect voornamelijk aangebracht bij de volgende teelten: komkommer, rozen, tomaten en paprika. Uit duurtesten is inmiddels gebleken dat de lichtwinst door AntiReflect minimaal twee jaar op peil blijft. Een investering in AntiReflect levert dus minstens twee jaar een hogere opbrengst en lagere energiekosten, aldus Mardenkro.

Voor meer informatie:
Mardenkro
013 507 7069
info@mardenkro.com
www.redusystems.nl