Tholen - Er wordt zelden gecheckt of de kas ook echt schoon is als het loonbedrijf langs geweest is om de kas te ontsmetten. Dat is in ieder geval niet verplicht in de Nederlandse glastuinbouw. Jos Veugen, Veugen High Care, raadt dat zijn klanten wel aan. Jos: ”Ik waardeer het vertrouwen. En wij beschamen dat ook niet. Maar als ik teler was, zou ik wel afdrukken laten nemen door derden. De risico’s zijn groot. We praten over onzichtbaar vuil. Dat kun je nou eenmaal niet met het blote oog beoordelen.”

Een enkeling laat wel afdrukken nemen. In sommige sectoren is dit overigens wel verplicht. Bijvoorbeeld in de pluimveesector worden regelmatig steekproeven genomen. Jos is voorstander van zo’n verplichting. "Het is goed om een derde, onafhankelijke, partij erbij te halen om dit te waarborgen. Zo kun je ook de kwaliteit van loonbedrijven waarborgen. Het uitgangspunt voor een nieuwe teelt moet een schone omgeving zijn. Dat komt de teelt ten goede."

Kantine en kantoorruimte ook ontsmetten
Jos adviseert klanten overigens ook om de kantine en kantoorruimte te ontsmetten. Mensen lopen door het hele bedrijf heen. Een besmetting ligt op de loer. Jos: ”Waarom zou je het risico nemen? Start een nieuw seizoen … met schone bedrijfsruimtes.”

Voor meer informatie:
Veugen High Care
Pannenweg 329
6031 RK Nederweert 
+31 (0) 495 46 01 88
www.veugenhighcare.nl 
info@veugenhighcare.nl 

Jos Veugen
0655-156 959