Innovatiemonitor regio Foodvalley onderstreept samenwerking IT en agrofood

Samenwerken om duurzame doelen te bereiken, blijkt een optimaal uitgangspunt voor innovatie en groei. Uit de recent verschenen innovatiemonitor in de regio Foodvalley blijkt dat IT en de foodsector juist veel samenwerken bij innovatie en ook het meest samenwerken met kennisinstellingen zoals Wageningen University & Research (WUR) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Deze cross-sectorale samenwerking verbindt verschillende sectoren en ketens met elkaar.

De Regio Foodvalley is dit jaar gestart met een innovatiemonitor in samenwerking met WUR en Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en heeft inzicht opgeleverd op het innovatieve gehalte van acht gemeenten in de regio en de best practices van innovaties.

Taste of IT
Om de samenwerking op innovatie cross-sectoraal te ondersteunen is onlangs het initiatief ‘Taste of IT’ gestart. Meer dan 100 IT-bedrijven, regio Foodvalley gemeenten, WUR en vele onderwijsinstellingen werken in het ICT Campusprogramma samen om elkaar over grenzen en kennisgebieden te versterken. Dit is vastgesteld in het convenant dat in 2017 is ondertekend. Het doel is om de regio bekend te maken als kennisrijke, innovatieve en aantrekkelijke broedplaats en het landelijke ICT Centrum te worden met cross-overs in Food, Health en Tech. Hoogwaardige kennis wordt omgezet in toepassingen die zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Cross-over is de toekomst
Voorzitter Henk Kievit van Stichting ICT Valley over het initiatief: “Door het combineren van sectoren breng je veel kennis bij elkaar, waardoor nieuwe innovaties en nieuwe verdienmodellen kunnen ontstaan. Dat is de toekomst. Er zijn al vele voorbeelden bekend. Met Taste of IT willen we de regio nog meer op de kaart zetten en cross-sectorale samenwerking stimuleren. Een belangrijke stimulator is de inzet van hoogwaardige technologie-toepassingen.”

EagleSensing
Een mooi voorbeeld van een cross-sectorale samenwerking van innovatie in het bedrijfsleven is EagleSensing. Deze sterk groeiende startup, gevestigd in Wageningen, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geo- en teledetectiesystemen voor problemen in het gewasbeheer in grote plantages. Inmiddels zijn de analyseprotocollen uitgebreid in verschillende geografische gebieden en industrieën, zoals landbouw, bosbouw en verzekeringen. Met behulp van drones en satellieten analyseren zij met eigen software de luchtfoto’s en GPS-gegevens. Zo kunnen ze bijvoorbeeld precies zien hoeveel ramen er na een storm kapot zijn in een kas. Dit concept slaat aan. Over de hele wereld is vraag naar dergelijke techniek. EagleSensing kan een grote rol spelen voor bijvoorbeeld boeren, want een betere oogst zonder foute gewassen betekent meer voedsel voor de groeiende wereldbevolking.Tijdens de eerste ICT-awards FoodValley in mei dit jaar heeft EagleSensing de eerste prijs ontvangen in de categorie Most Distinghuished Cross-over Food & ICT of the Year.

Bron: ICT VAlley


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven