GLOBAL 2000 en REWE International vieren 15-jarig succes van programma ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de coöperatie ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit uit conventionele teelt, presenteerden de projectpartners GLOBAL 2000 en REWE International in het kader van een persconferentie in Wenen de balans tot nu toe. Daarnaast geven zij inkijk in toekomstige maatregelen.

Het begon met paprika's
In 2002 testte GLOBAL 2000 bij meerdere handelsketens paprika's uit Spanje op resten van gewasbeschermingsmiddelen en de resultaten waren alarmerend:

Men vond hoge waarden aan resten van gewasbeschermingsmiddelen op de groenten. GLOBAL 2000 eiste dat er bij de teelt minder gewasbeschermingsmiddelen ingezet zouden worden en dat de retail haar verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de consumenten en telers moest nemen. Retailer BILLA reageerde hierop en stelde een coöperatie voor: GLOBAL 2000 moest oplossingen voor het probleem van resten van gewasbeschermingsmiddelen op producten ontwikkelen, die dan samen gerealiseerd zouden worden. Zo viel in 2003 het startschot voor het gezamenlijke programma ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen.

De reductie van gewasbeschermingsmiddelen duurzaam in de branche verankeren 
„Binnen enkele maanden ontwikkelden we grenswaarden die – anders dan de wettelijke grenswaarden – voornamelijk op de gezondheid van de consumenten afgestemd waren“, zegt Leonore Gewessler, directeur van GLOBAL 2000. „REWE International nam de uitdaging aan en ging deelnemen aan ons programma ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen. Sinds 15 jaar worden groenten en fruit van de handelsfirma's van REWE International wekelijks door GLOBAL 2000 op resten van meer dan 500 gewasbeschermingsmiddelen gecontroleerd. Dit gebeurt aan de hand van gezondheidsrelevante richtlijnen.

Samen met de telers en REWE International werken we er continu aan om het programma verder te verbeteren voor mens en milieu. Daarmee hebben we samen de verantwoordelijkheid voor het onderwerp duurzaam in de branche verankert.“ Het bijzondere aan het programma is dat niet alleen strenge richtlijnen gecontroleerd worden. Een team van hooggekwalificeerde landbouwtechnici en biologen ondersteunt namelijk telers wereldwijd met alternatieve methodes voor het telen van hoogwaardig groenten en fruit. Alleen zo kan het duurzame succes van het project gegarandeerd worden.

Overschrijding van de waarden aan resten  bijna gehalveerd
Inmiddels zijn er op de producten van het programma ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen steeds minder resten van gewasbeschermingsmiddelen te vinden, soms zelf helemaal geen. Het uiteindelijke doel is om conventionele groenten en conventioneel fruit helemaal zonder resten van gewasbeschermingsmiddelen erop mogelijk te maken. In 2004 vond men nog bij 422 monsters 37 overschrijdingen van de wettelijke maximumwaarden. In 2017 gebeurde dat nog maar elf keer bij 1614 monsters– een reductie van circa 70%.

De overschrijdingen van de strengere maximumwaarden van het programma ter reductie van gewasbeschermingsmiddelen daalden eveneens van 9,7 procent naar vijf procent. En dat bij een continu stijgend aantal controles, want het programma wordt jaarlijks verbeterd en de grenswaarden worden ook jaarlijks aangepast. Dat heeft niet alleen een positieve invloed op de gezondheid van de consumenten, maar ook op de milieusituatie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven