Voor mbo'ers in de tuinbouw ligt de wereld open. Ook in de veredeling, waar onder meer nieuwe groentenrassen worden gemaakt. Eveline van Oord werkt bij veredelingsbedrijf Rijk Zwaan in Fijnaart: "Dat je bezig bent met hoe een plant werkt, vind ik interessant. Het werk is nooit eentonig en je moet je hoofd erbij houden."

Als scholier had Eveline een baantje in de glastuinbouw. Gewoon om wat te verdienen. "Ik had totaal niet verwacht dat ik het zó leuk zou vinden. Saai, vies en warm, dacht ik van tevoren, maar dat viel ontzettend mee. Het werk was interessant en afwisselend." Het was voor haar aanleiding om mbo Plantenteelt te kiezen na school op het Prinsentuin College in Breda. Tijdens de lessen hoorde ze voor het eerst van veredeling, het maken van nieuwe rassen. "Het was maar een klein tipje van de sluier, maar het interesseerde me gelijk. Voor mij heeft veredeling meer diepgang dan alleen groenten produceren. Je bent bezig met de achtergrond van hoe een plant werkt."

Plantje pesten 
Eveline werkt nu ruim twee jaar bij Rijk Zwaan als gewasverzorger in de koolveredeling. "Het is nooit eentonig. Ik plant jonge bloemkool-, broccoli- en koolrabiplantjes en moet zorgen dat ze groeien en dat er bloemen in komen. Eigenlijk is dat een beetje plantje pesten. We hakken alle blaadjes van de stam, dan schiet hij in de stress en gaat de kool bloemknoppen maken. Als die gaan bloeien, oogst ik het zaad." 

"Dit werk is niet verstand-op-nul-en-doorwerken. Je moet echt je hoofd erbij houden. Elke plant is uniek en heeft zijn eigen nummer. Als de zaden geoogst zijn, moet ik zorgen dat duidelijk is van welke plant ze afkomstig zijn. Ik ben van mezelf gestructureerd, dat helpt. Ik voel me er verantwoordelijk voor. Als ik niet zorgvuldig ben, gaat de plant - met al zijn waardevolle eigenschappen - verloren voor de veredeling. Dat wil ik echt niet, dat vind ik zo zonde."

Gezellig gesprek 
Er waren veel vacatures waar Eveline uit kon kiezen na haar mbo-opleiding. Ze pikte Rijk Zwaan eruit omdat ze op de website zag dat het bedrijf hetzelfde belangrijk vindt als zij. Rijk Zwaan heeft waarden zoals eerlijk en respectvol met elkaar omgaan, veel eigen verantwoordelijkheid, samen in een team naar een doel toewerken. "Letterlijk elk punt van de bedrijfsfilosofie paste bij mij. Ik dacht: als iedereen dat gevoel heeft, dan past dus iedereen daar bij mij. Tijdens het sollicitatiegesprek bleek het inderdaad meteen te klikken. Het was gewoon een gezellig gesprek." "Het allerleukste bij Rijk Zwaan is het werken met collega's. Veel collega's hebben bewust gekozen voor Rijk Zwaan. We komen overal vandaan, maar delen dezelfde mentaliteit. Het zijn mensen die gemotiveerd zijn, graag samenwerken en de tijd nemen om te vragen hoe het met iemand gaat. Daar geeft Rijk Zwaan ook ruimte voor."

Doorgroeien 
Doorgroeien bij Rijk Zwaan is voor mbo'ers goed mogelijk. "Je krijgt bij Rijk Zwaan volop gelegenheid nieuwe dingen te leren. De meeste collega's ontwikkelen zich in de breedte, in een ander gewas of een andere afdeling. Niet iedereen kan teamleider worden. Het is goed om je dat te realiseren. Het belangrijkste is dat je het naar je zin hebt. Zelf heb ik het ontzettend naar mijn zin bij Rijk Zwaan."

Bron: World Horti Center