Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Marokko boekt meeste vooruitgang SDG’s in Afrika

Marokko is onlangs uitgeroepen tot het Afrikaanse land dat de meeste voortgang heeft geboekt bij het realiseren van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het SDG Center for Africa in Kigali meldde dat Marokko met 66% doelbereiking aan de top in Afrika staat.

De ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s), zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen om de wereld tot ‘een betere plek te maken in 2030’, schrijven de VN in hun mondiale agenda. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN ‘de grootste uitdaging van deze tijd’. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

In mei van dit jaar heeft minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking haar internationale agenda gepresenteerd, die sterk is gericht op het nastreven en bereiken van deze SDG’s in onze samenwerking met andere landen.

Hoog op agenda
De Nederlandse Ambassade in Marokko heeft de duurzame ontwikkelingsdoelen daarom hoog op de agenda staan en wil de samenwerking met Marokko richten op het bereiken van concrete resultaten voor zowel Nederland als Marokko.

Het accent hierbij ligt op de samenwerking in de landbouw. Want ook voedselzekerheid, efficiënt gebruik van grondstoffen en het terugdringen van voedselverspilling maken onderdeel uit van deze doelen en raken daarmee alles wat te maken heeft met landbouw, voedselproductie en consumptie.

Nederland en Marokko hebben sterke banden in de landbouw: Nederland importeert veel groenten en fruit uit Marokko, en onze bedrijven en kennisinstellingen werken samen met Marokkaanse partners in de verdere ontwikkeling van de tuinbouw, melkveehouderij en visserij.

Kennisoverdracht
Bij deze samenwerking gaat het steeds meer over kennisoverdracht op het gebied van duurzaamheid. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen helpen Marokkaanse partners bij het verbeteren van de voedselproductie met minder grondstoffen, gericht op betere kwaliteit en een goed inkomen voor de boeren. Het Landbouwbureau op de Nederlandse Ambassade in Marokko speelt hierin een ondersteunende rol.

Het Landbouwbureau kijkt daarbij systematisch naar de prestaties voor de Sustainable Development Goals. Hierbij gaat het in Noord-Afrika bijna altijd om voedselzekerheid (SDG2), en vaak over een beter inkomen voor de boeren (SDG 1 en 8) en efficiënt gebruik van water (SDG12). 

De SDG-gereedschapskist van MVO Nederland biedt goede hulpmiddelen om deze prestaties zichtbaar en meetbaar te maken.

Met Marokko op de eerste plaats in Afrika, ligt er een goede basis om gezamenlijk verder te werken en resultaten te bereiken!

Geschreven door Niek Schelling, Landbouwraad voor de Maghreb
Ambassade Rabat

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven