Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Regierol gemeente Westland bij eerlijke verdeling aardwarmte

De gemeente Westland wil initiatieven ontplooien als het gaat om de toepassing van aardwarmte en de realisatie van een decentraal energieweb. Dat liet Theo Duijvestijn, wethouder economische zaken en agribusiness, gisteren weten tijdens het eerste Westlandse Energiecongres dat de gemeente samen met LTO Glaskracht organiseerde in congrescentrum De Leuningjes in Poeldijk. "De hoge energieprijzen maken het noodzakelijk dat de energiestransitie wordt versneld", aldus de wethouder. "De glastuinbouw is van groot nationaal economisch belang. De sector moet om zijn huidige positie te behouden zo snel als mogelijk onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen."

Het toepassen van aardwarmte staat volop in de belangstelling. Er zijn echter nog veel vragen. Een belangrijk issue is volgens de wethouder de verdeling van concessies voor aardwarmte. "Het mag niet zo zijn dat slechtst een enkeling in het bezit komt van een concessie en een monopoliepositie verwerft." Duijvestijn pleit voor een eerlijke verdeling van de concessies en redelijke prijzen. Aardwarmte is één van de mogelijkheden om los te komen van de traditionele energievoorziening en is goed voor 10 % van de energiebehoefte van de glastuinbouw in Westland. Een andere ontwikkeling is de aanleg van een decentraal energieweb, waarbij woonwijken, glastuinbouwbedrijven en bedrijventerreinen warmte en electriciteit uitwisselen. Ook bij de realisatie van dergelijke collectieve systemen wil de gemeente Westland de regie voeren. Om die rol goed te kunnen uitvoeren heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld in 2009 een bedrag van € 275.000 te investeren in personele capaciteit.

Onderzoek en kennisdeling

"Om de energietransitie te versnellen zou de rijksoverheid een financieringsfonds voor energiebesparing en verduurzaming moeten hebben", vindt Duijvestijn. "Daarbij moeten kredieten tegen aantrekkelijke voorwaarden aan tuinders worden verstrekt. Gezien de opgave waar de glastuinbouwsector voor staat en de bijdrage van de aardgasbaten vanuit de sector aan de schatkist is de wens die LTO Glaskracht heeft geuit richting rijksoverheid gerechtvaardigd."

De ruim 250 deelnemers aan het congres lieten weten van de rijksoverheid te verwachten dat zij naast financiële middelen ook een bijdrage levert in de vorm van participatie in onderzoek en advies. Bovendien vindt de sector het van belang dat de kennis die wordt opgedaan door individuele bedrijven breed wordt gedeeld, zodat kan worden geleerd van elkaars ervaringen. "Risico's nemen hoort bij ondernemerschap en ook van mislukte experimenten leer je", aldus één van de deelnemers. Hoe meer informatie er echter beschikbaar is, hoe beter de verschillende opties kunnen worden afgewogen. "Want uiteindelijk draait het toch om het rendement van je investering." Het Energiecongres is onderdeel van de kennisinfrastructuur die de gemeente Westland samen met kenniscentra en marktpartijen wil opbouwen.
Publicatiedatum: