Telen met toelating hogere concentratie natrium

Onderzoek naar de natriumtolerantie van gewassen laat zien dat er veilige ruimte bestaat buiten de huidige adviesgrenzen. De normen voor natrium in het wortelmilieu zijn afgeleid van onderzoeksresultaten uit de jaren tachtig en hebben ruime veiligheidsmarges. Bovendien is er door hogere druppel-EC-waarden meer ruimte voor natrium in de voeding dan vroeger. Door de herinterpretatie van deze drempelwaarden voor schade door natrium is er een mogelijkheid om de hoeveelheid spui te verminderen.

Natriumproeven paprika

Bij het gewas paprika op steenwol zijn met verschillende natriumconcentraties proeven gedaan. De productie en groei zijn niet negatief beïnvloed door de natriumtrappen. "Je verwacht bij een hoger natriumgehalte meer neusrot bij paprika, maar tot 10 mmol per liter aan natrium heeft het geen problemen met groei en neusrot opgeleverd", zegt Chris Blok, onderzoeker Wageningen UR Glastuinbouw.De natriumopname door paprika is laag. Er is geen effect van de (lage) kalium/calcium-verhouding om de eventueel nadelige invloed van natrium op te heffen. De onderzoeker: "Een hoog natriumgehalte zorgde wel voor een snellere uitputting van het kalium. Dit hadden we niet verwacht." Omdat de resultaten behaald bij paprika niet zonder meer naar andere gewassen vertaald kunnen worden, vindt dit jaar vervolgonderzoek plaats met nog hogere natriumconcentraties.

Restgoot-methode
Om meer natrium in het systeem toe te laten, vindt onderzoek bij komkommer en tomaat plaats met de zogenaamde restgoot-methode voor het splitsen van de wortels. De teeltgoot bestaat hierbij uit twee helften. In de ene helft heeft het voedingswater een normale EC-waarde en in de ander helft wordt het potentieel te spuien water gedaan, waarbij dan de EC en vooral het natriumgehalte oplopen.

Door langzame uitputting van de voedingselementen gaat de concentratie natrium omhoog, waardoor de opname van natrium door de plant toeneemt. "Door de combinatie van een hoge EC –waarde en 8-12 mmol natrium per liter neemt de plant meer dan vijf maal zoveel natrium op dan bij de standaardsituatie van 2 mmol natrium per liter", aldus Blok. De restgoot-methode biedt perspectief en verder onderzoek is nodig om te zien wat de effecten op groei en productie zijn.

Humaten toevoegen
Door toevoeging van humaten is het mogelijk om gewassen minder natrium te laten opnemen. Humaten zijn erg stabiele organische stoffen, gevormd door de microbiële afbraak van organische massa, lees meer hierover. Uit het onderzoek dat Blok heeft gedaan, blijkt dat humaten de natriumschade met 10-15% verlagen en de natriumopname door de plant afneemt. Om het natriumgehalte niet extra te verhogen, is het gebruik van kaliumhumaten beter dan natriumhumaten.

Het vervolgonderzoek richt zich op het beter begrijpen waarom humaten verlichting bieden bij natriumstress, na te gaan tot welke natriumgehalten het gunstige effect van humaten blijft bestaan, en na te gaan hoeveel groeiherstel door humaten bij verschillende natriumgehaltes is te verwachten.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven