Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU bereikt akkoord handelsovereenkomsten met Japan en Singapore

De Europese Commissie heeft vandaag de resultaten van de onderhandelingen over de economische partnerschapsovereenkomst met Japan en de handelsovereenkomst en de investeringsovereenkomst met Singapore aan de Europese Raad van ministers voorgelegd. Dit is de eerste stap op weg naar de ondertekening en de sluiting van deze overeenkomsten. Met name richting Japan biedt het akkoord extra kansen voor Europese exporteurs van landbouw in voedingsproducten, stelt de Europese Commissie.

De overeenkomst met Japan is het grootste bilaterale handelspartnerschap waarover de Europese Unie ooit heeft onderhandeld. De economische partnerschapsovereenkomst zal voor beide zijden enorme marktkansen scheppen, de samenwerking tussen Europa en Japan op vele gebieden versterken, de gezamenlijke inzet van Europa en Japan voor duurzame ontwikkeling opnieuw bevestigen, en het is de eerste overeenkomst waarin een specifiek engagement ten aanzien van het klimaatakkoord van Parijs is opgenomen.

Landbouw- en voedingsproducten
Met de overeenkomst zullen verreweg de meeste douanerechten worden afgeschaft, die Europese ondernemingen die naar Japan exporteren nu nog jaarlijks 1 miljard euro kosten. Ook zal een aantal reeds lang bestaande regelgevingsbelemmeringen worden opgeheven, zoals dubbele tests en overbodige administratieve formaliteiten. De Japanse markt met 127 miljoen consumenten zal toegankelijk worden voor belangrijke Europese landbouwproducten, meer dan 200 traditionele Europese regionale levensmiddelen en dranken zullen in Japan worden beschermd via geografische aanduidingen en de exportmogelijkheden voor de Europese Unie in tal van andere sectoren zullen worden vergroot, waarbij ook moet worden gedacht aan de mogelijkheden voor Europese ondernemingen om in veel Japanse steden naar overheidsopdrachten mee te dingen.

Singapore
De handelsovereenkomst en de investeringsovereenkomst met Singapore zijn de eerste bilaterale akkoorden die de Europese Unie met een lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (Asean) heeft gesloten. Binnen de Asean is Singapore veruit de grootste handelspartner van de Europese Unie met een totaal bilateraal handelsvolume van 53,3 miljard euro aan goederen betreft en van 44,4 miljard euro aan diensten. Meer dan 10.000 ondernemingen uit de Europese Unie zijn gevestigd in Singapore, vanwaaruit zij het hele Stille Zuidzeegebied bedienen. Met deze overeenkomsten heeft de Europese Unie daarom grote vooruitgang geboekt op weg naar strenge normen en regels voor de belangrijke en snelgroeiende regio Zuidoost-Aziƫ.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: