Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO tegen afschaffen premiedifferentiatie wachtgeldfonds op sectorniveau

Drie oppositieleden van de Tweede Kamer hebben eind december 2017 de initiatiefnota 'Vast werk loont' ingediend. In deze nota wordt voorgesteld om de WW-premie voor alle sectoren te differentiëren. Dit heeft grote gevolgen voor de agrarische sector. Als de WW-lasten van alle sectoren bij elkaar geveegd worden, gaan sectoren met relatief lage WW-lasten betalen voor sectoren met relatief hoge WW-lasten. LTO Glaskracht Nederland en LTO Nederland zijn hier fel op tegen. Het onderwerp staat op 7 maart 2018 op de Kameragenda.

De agrarische sector kent al een premiedifferentiatie tussen bepaalde en onbepaalde tijd contracten. Dat is dus niets nieuws. De plannen van het Kabinet gaan echter verder. De Minister van SZW wil de sectorindeling afschaffen. LTO Glaskracht Nederland is met LTO Nederland van mening dat premiedifferentiatie in de WW goed kan werken, maar wel op voorwaarde dat sectoren zelf achter het stuur kunnen blijven zitten en de WW-lasten zelf kunnen beïnvloeden. Dit zoals LTO bijvoorbeeld doet met de inzet van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw dat elk jaar zo'n 700 herplaatsingen behandelt.

Loonkostenstijging
Het effect van dit voorstel is dat flex wordt beprijsd zonder naar de gevolgen te kijken. Dit is een zoveelste maatregel in een tijdsbestek van twee jaar waar het aan komt op loonkostenstijging voor werkgevers. LTO probeert op dit moment cijfers te achterhalen om de exacte gevolgen voor de ondernemers in beeld te brengen. "Men redeneert te gemakkelijk vanuit het principe dat flex niet gewenst is en arbeidsmigratie moet worden tegengegaan. Wij vinden dat onvoldoende naar de gevolgen voor de (agrarische) praktijk wordt gekeken. Overigens zal de vlucht naar uitzendarbeid en inschakeling van ZZP-ers hierdoor ons inziens alleen maar worden versterkt."

Voor meer informatie:
LTO Glaskracht Nederland
www.ltoglaskrachtnederland.nl


Publicatiedatum: