"De teeltsector verdient een goed imago"

"De teeltsector verdient een goed imago. Dat krijg je door open het gesprek aan te gaan met de hele samenleving." Dat zei minister Schouten donderdag 14 december tijdens de goedbezochte ledendag van LTO Noord. Ook Rabo-topman Wiebe Draijer en presentatrice Yvon Jaspers spraken.

Schouten wil de komende jaren, samen met de sector, een langetermijnvisie ontwikkelen. Ze pleit voor een sterkere positie van de telers in de keten en meer aandacht voor de natuur. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt daarbij op haar wenken bediend door Trienke Elshof, regiovoorzitter LTO Noord die haar een handreiking 'De kwaliteiten van het noorden' aanbood. Daarin staat beschreven dat Noord Nederland de proeftuin wil worden voor duurzame, grondgebonden landbouw. Voor de zomer van 2018 wil LTO Noord samen met ketenpartners een noordelijk agro-akkoord sluiten met de ambitie dat uiterlijk in 2030 alle landbouwbedrijven en ketenpartijen duurzaam werken. Telers die zich niet inzetten voor een groen, gezond en gewaardeerde sector, moeten dat gaan merken. Schouten juicht dit soort initiatieven toe en geeft de sector ruimte om zelf met ideeën te komen.

Nadat Yvon Jaspers de bewindsvrouw mocht interviewen, zei de presentatrice dat ze onder de indruk is van de kennis en het ondernemerschap van Nederlandse telers. Volgens Jaspers verdienen telers een platform voor hun verhaal. Daarom werd de ledendag ter plekke benut als redactievergadering voor een nieuw televisieprogramma. De 1200 boeren en tuinders die zich hadden aangemeld, konden met Yvon meedenken voor een goede invulling daarvan.
De topman van Rabobank Nederland, Wiebe Draijer, sprak eveneens op de LTO Noord-ledendag. Hij riep de sector op bewust te kiezen voor investeringen in natuur en biodiversiteit. Volgens Draijer heeft de maatschappij behoefte aan duurzaam geproduceerd voedsel, minder verspilling en grondgebonden veehouderij. 

Tot slot kregen de toehoorders in een bomvolle Schouwburg De Lawei nog een prachtig staaltje 'omdenken'. Dé ingrediënten voor een positieve verenigingsdag met goede sfeer en inhoud.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.