Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Buiks, ABAB

"Profiteer van de landbouwvrijstelling nu er meer duidelijkheid is"

De landbouwvrijstelling kan agrarisch ondernemers een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren. Maar de regeling staat al jaren onder druk en komt regelmatig terug in mijn gesprekken met klanten. Het zou me niets verbazen als de landbouwvrijstelling op termijn verdwijnt. Daarom is mijn advies: bespreek uw situatie met uw adviseur.

door Frank Buiks

De landbouwvrijstelling is een vrijstelling van belasting over waardeverandering van landbouwgrond. Als een agrarisch ondernemer landbouwgrond verkoopt, hoeft hij – tot de waarde bij een voortgezet agrarische gebruik (WEVAB-waarde) – over de winst geen inkomstenbelasting te betalen. Omdat de boekwaarde van deze grond vaak beduidend lager is dan de marktwaarde, kan het fiscaal voordeel opleveren om de gronden te herwaarderen.

Wanneer herwaardering?
In de rechtspraak staan een aantal situaties beschreven waarin herwaardering is toegestaan. Eén daarvan is het moment dat de rechtsvorm verandert. Bijvoorbeeld doordat uw partner of kinderen een samenwerkingsverband met u aangaan. Wordt uw bedrijf nu al in een VOF uitgeoefend? Dan zou een verandering van de stakingswinstverdeling reden kunnen zijn voor een herwaardering van de gronden.

Herwaardering bij ondergrond van bedrijfsgebouwen en tuinbouwkassen
Een herwaardering van de ondergrond van bedrijfsgebouwen en tuinbouwkassen is ook mogelijk, zonder dat de stille reserves in de opstallen in de heffing worden betrokken. Hierdoor is het voor tuinbouwers een belangrijk bespreekpunt geworden.

Wacht niet te lang
Voor veel agrarisch ondernemers geldt dat de boekwaarde van hun landbouwgrond jaren geleden is bepaald. Stel dat de grond destijds voor een laag bedrag van vader op zoon is overgegaan, dan kan de huidige waarde enkele euro's per vierkante meter hoger liggen. Het kan in die gevallen zeer voordelig zijn om de grond te herwaarderen en de landbouwvrijstelling toe te passen.

Overweegt u op dit moment om de rechtsvorm van uw bedrijf te veranderen? Of bent u van plan om de stakingswinstverdeling binnen uw VOF aan te passen? Mail of bel me dan gerust om van gedachten te wisselen en te bekijken of u in uw situatie de landbouwvrijstelling mag toepassen.

Voor meer informatie:
ABAB Accountants
Frank Buiks, Relatiemanager Tuinbouw
Westbroek 41 - 43
4822 ZX Breda
T: 0165 - 53 14 26
M: 06 - 51 76 49 30
Frank.Buiks@abab.nl
www.abab.nl
Publicatiedatum: