Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorlichting aan telers en apparatuur moet zorgen voor minder plasticverlies

Folies vormen de grootste stroom binnen land- en tuinbouwplastics. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De onderzoekers stellen in het onderzoeksrapport dat er een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor alle folies moet gelden en niet alleen voor de folies waar nu al een inzamel- en verwerkingssysteem voor bestaat. Een UPV voorkomt dat een deel van de folies alsnog in de verbrandingsoven terechtkomt.

Verder is het advies om apparatuur te stimuleren dat voorkomt dat plastics afscheuren bij het verwijderen of omdraaien. Het is belangrijk om de effecten van mogelijk gevaarlijke stoffen zoals aanhechtende gewasbeschermingsmiddelen te onderzoeken.

Wat betreft verpakkingen adviseren de onderzoekers de hoofdmaatregel om meer druk op bestaande UPV-verpakkingen te leggen. Voor netten geldt de hoofdmaatregel om voorlichting aan gebruikers te geven. Daarnaast kan er een statiegeldsysteem ingericht worden. Ten derde kan apparatuur gestimuleerd worden dat voorkomt dat de netten kapotgaan. Ook is het mogelijk om een alternatief toe te voegen aan UPV tuinbouwfolies. De Rijksoverheid kan eisen stellen aan de biologische afbreekbaarheid van kortlevende producten. Tenslotte kan de overheid een passend inzamelsysteem organiseren en gebruikers voorlichten.

Beleid
In wetgeving kan worden vastgelegd dat (plastic land- en tuinbouw)producten die op de
Nederlandse markt komen, voor een minimum percentage (volume of massa) uit kunststofrecyclaat moeten bestaan. In zowel Nederland als Europa wordt hier aan de wetgeving aan gewerkt. Ten tweede kan in wetgeving worden vastgelegd welke minimale treksterkte plastic folies of netten op de Nederlandse markt aan moeten kunnen. Op die manier kan worden voorkomen dat plasticfolie en netten scheuren waardoor er stukken plastic achter blijven in het milieu.

De overheid kan ook producteisen bepalen dat specifieke producten biologische afbreekbaar moeten zijn wanneer ze in de grond achtergelaten worden. Op die manier worden schadelijke gevolgen van eventuele in de grond achtergelaten (delen van) producten verkleind. Tuinbouwbedrijven zijn op grond van de Activiteitenregeling of vergunning verplicht om
land- en tuinbouwplastics gescheiden te houden. Op die manier kunnen ze gemakkelijk worden ingezameld en gerecycled. Op die manier wordt de recyclebaarheid van plastic afvalstromen vermindert.

Ook kan de overheid tuinbouwbedrijven verplichten om tuinbouwplastics schoon aan te leveren. Daardoor zitten er geen verontreinigingen aan het plastic en zijn ze beter recyclebaar. Tenslotte kan de overheid een verbod instellen om tuinbouwplastic achter te laten.

Bron: Rebel Group & Tauw

Publicatiedatum: