Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw krijgt ook goud-convenant

Net als de goudsector worden er in de tuinbouw afspraken gemaakt over verantwoord ondernemen. Minister Ploumen heeft bekend gemaakt dat er na de zomer richtlijnen komen voor de sierteelt. "Over de land- en tuinbouw gaan we wat langer doen. Dat wordt waarschijnlijk eind 2017."

IMVO-convenanten worden afgesloten in overleg met stakeholders op het niveau van een sector. Dit zijn bijvoorbeeld afspraken over hoe due diligence processen van individuele bedrijven in een sector kunnen worden verbeterd. IMVO risico's moeten dan naar voren komen uit de eigen risicoanalyses van de deelnemende bedrijven. In sommige convenanten worden afspraken vastgelegd over het aanpakken en voorkomen van specifieke risico's die voor alle aangesloten bedrijven in de sector relevant zijn, zoals kinderarbeid en genderongelijkheid.

De overheid ondersteunt de convenantsprocessen onder andere door bedrijven te wijzen op risico's waar zij niet of beperkt bekend mee zijn. Zo is in het kleding- en textielconvenant bijvoorbeeld afgesproken dat de deelnemende partijen de stand van zaken van discriminatie van vrouwen binnen de sector in kaart brengen. In de onderhandelingen over nieuwe IMVO-convenanten vormen de rechten van vrouwelijke werknemers een specifiek aandachtspunt. De overheid zet in op afspraken om de positie van vrouwen in deze sectoren te verbeteren. De ervaring van de overheid met genderanalyses zal voornamelijk kunnen worden ingezet tijdens de uitvoeringsfase van convenanten.

De Tweede Kamer vroeg minister Ploumen of het land- en tuinbouwconvenant een plek zou krijgen op de Nationale Voedseltop. De top heeft op 26 januari 2017 plaatsgevonden. Tijdens deze Top zijn afspraken gemaakt met het bedrijfsleven en andere betrokkenen over de transitie van het voedsel-systeem. Deze transitie dient gericht te zijn op duurzaamheid en gezondheid. Tijdens de Top hebben staatssecretaris Van Dam en minister Ploumen een intentieverklaring ondertekend voor de realisatie van het IMVO convenant Plantaardige Eiwitten. Het proces rond het IMVO-convenanten Land- en Tuinbouw is ook genoemd als voorbeeld van gezamenlijke afspraken ter bevordering van een duurzame transitie.
Publicatiedatum: