Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Brabant financieel garant voor boringen aardwarmte

De provincie Noord-Brabant stelt zich voor maximaal € 3,5 miljoen garant voor 5 boringen naar aardwarmte. De garantstelling is voor het Energiefonds Brabant dat samen met Hydreco Geomec de boringen uitvoert en exploiteert. Zij investeren circa € 100 miljoen in de vijf aardwarmteprojecten.

Met de garantstelling van de provincie is de relatief risicovolle startfase van een boring gedekt. De 1e boring vindt plaats in Tilburg in 2018. Onderzoek heeft aangetoond dat de bodem op ongeveer drie kilometer diepte daar geschikt is om warm grondwater uit op te pompen. Dit water is ongeveer 90 graden Celsius. Nadat een groot deel van de warmte uit het water gehaald is, wordt het weer terug in de bodem gepompt.

Veel onderzoek
Er is al veel onderzoek gedaan naar de bodem in Tilburg, maar de boring zal moeten uitwijzen of de doorlaatbaarheid van de grond ter plaatse voldoende is om het warme water te kunnen oppompen. Om het financiële risico van deze eerste boring af te dekken, is de garantstelling van de provincie nodig. Als er geen beroep op hoeft te worden gedaan, kan de garantstelling worden ingezet voor de startfase van het volgende aardwarmte-project. Naast Tilburg zijn Lieshout, Helmond, Asten en Deurne als locaties in beeld voor boringen voor aardwarmte. Bij elkaar moeten deze 5 projecten jaarlijks 1,5 Petajoule aan energie leveren wat overeenkomt met de warmte voor 35.000 woningen. Daarmee vormt aardwarmte een belangrijke pijler in de duurzame energieopwekking, naast wind- en zonne-energie.

De inzet van de provincie, het Energiefonds Brabant, Hydreco en andere partijen komt voort uit de green deal die zij voor aardwarmte getekend hebben op 16 april 2016. De andere partijen zijn de ministeries van EZ en I&M, de gemeenten Helmond, Tilburg, Breda en Someren en de afnemers van de warmte, te weten Agristo, Bavaria, Ennatuurlijk, Vlisco Nederland, Van Gogh kwekerijen, stichting Woonpartners, stichting Wijkraad Rijpelberg en coöperatie Duurzame energie Reeshof.
Publicatiedatum: