Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Beoordeling laag-risico gewasbeschermingsmiddelen kan beter en sneller"

De Green Deal Groene Gewasbescherming is afgesloten met als doel meer vaart te zetten achter groene gewasbescherming. Gewasbeschermingsmiddelen zijn nodig om de teelt van gewassen te vrijwaren van ziektes en plagen. De afgesloten green deal richtte zich specifiek op laag risico middelen van natuurlijke oorsprong en natuur-identieke middelen. Dit is in het belang van zowel de biologische sector als de reguliere land- en tuinbouw.

Binnen de Green Deal Groene Gewasbescherming zijn negen concrete beoordelingen van groene gewasbeschermingsmiddelen uitgevoerd, om te kijken hoe dat proces versneld of vereenvoudigd kan worden. Uiteindelijk zijn zes middelen toegelaten binnen de periode van de Green Deal. Voor deze zes middelen bleek de toelating sneller en significant goedkoper te verlopen. Dit werd mede bewerkstelligd door het instellen van een GreenTEAM en een coördinator biologische middelen binnen het Ctgb. Op basis van de Europese verordening krijgen laag-risico gewasbeschermingsmiddelen op dit moment geen voorrang in de beoordeling.

Volgens de Green Deal-afspraken kan die beoordeling en harmonisatie in Europa beter en sneller. Nederland heeft het voortouw in Europa genomen bij het opstellen van geharmoniseerde en realistische eisen aan de werkzaamheid van groene middelen. LTO Glaskracht Nederland was nauw betrokken bij het tot stand komen van de Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen en de uitwerking ervan.

Bekijk hier het eindrapport.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: