Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA gaat controleren op imidacloprid glastuinbouw

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten in het voorjaar met inspecties om te controleren of kastelers zich houden aan de voorwaarden voor het gebruiken en in voorraad hebben van gewasbeschermingsmiddelen met imidacloprid. Vanaf 15 maart gelden er namelijk strenge eisen voor de (ver)koop, het in voorraad hebben en de toepassing van imidacloprid houdende middelen (Admire, Gaucho Tuinbouw, Kohinor 700 WG en WOPRO Imidacloprid 70 WG).

Telers mogen deze middelen alleen aanschaffen als zij kunnen aantonen dat:
  • zij geen kas in gebruik hebben of
  • met een certificaat kunnen aantonen dat zij vanuit de kas geen afvalwater lozen of
  • met een certificaat kunnen aantonen dat de kas een waterzuiveringsinstallatie heeft die het water met ten minste 99,5% zuivert. De installatie moet goed onderhouden en gebruikt worden.
Certificaten worden afgegeven door een daartoe geaccrediteerde organisatie. De sector is verantwoordelijk voor het opzetten of organiseren van deze certificering.

Oude middelen inleveren
Kastelers die niet beschikken over het benodigde certificaat mogen vanaf 15 maart 2017 dus geen imidacloprid houdende middelen meer gebruiken of in de kas in voorraad hebben. De NVWA adviseert kastelers hun kast met gewasbeschermingsmiddelen daarom te controleren op deze middelen en - als ze niet over een certificaat beschikken – in te leveren bij een erkend inzamelpunt.

Inspecties
Inspecteurs van de NVWA voeren inspecties uit om te kijken of kastelers zich aan de regels houden. Inspecteurs kunnen bij deze inspecties ook gewasmonsters nemen die in het laboratorium worden onderzocht op de werkzame stof imidacloprid. Overtredingen worden beboet met een bestuurlijke boete die kan oplopen tot € 1500,-.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: